Gelukkig is de wereld steeds meer bezig met duurzaamheid in allerlei vormen. Zelf wat duurzamer leven? Dan is het letten op je voedingspatroon een goede keus die gelijk zoden aan de dijk zet. Daarvoor hoef je heus niet gelijk een veganist te worden! Wij zetten 4 tips op een rijtje waarmee je een stuk duurzamer eet, zonder een grote verandering te maken!
Alle kleine beetjes helpen. Met andere woorden, begin liever met kleine aanpassingen, dan het roer drastisch omgooien en het vervolgens niet volhouden. Jouw voedingspatroon in kleine stapjes aanpassen heeft namelijk een veel grotere kans van slagen. Met deze tips laten wij je zien hoe je beetje bij beetje een stuk duurzamer gaat leven, zonder je leefstijl drastisch te hoeven veranderen.
Voorkom voedselverspilling zoveel mogelijk
Er is genoeg voedsel op aarde om alle monden te vullen. Althans, wanneer al het voedsel enigszins gelijkmatig verdeeld wordt. Helaas werkt het in de praktijk niet zo en lijden mensen honger terwijl anderen zich in veelvoud te goed doen. Een gevolg daarvan is voedselverspilling. De schappen in de supermarkten en onze koelkasten liggen tegenwoordig zo vol, dat we het nauwelijks op krijgen. Als we allemaal wat zuiniger, eerlijker en minder hebberig omgaan met het voedsel op aarde, hoeft het niet in de prullenbak te eindigen. Verander de wereld en begin bij jezelf. Dit zijn onze tips om voedselverspilling zo veel mogelijk te voorkomen:
- Voorkom impulsaankopen door niet met honger boodschappen te doen. Eet liever iets voor je de winkel in stapt.
- Neem dan gelijk een boodschappenlijstje mee, dit voorkomt dat in de marketingtrucjes van de supermarkt trapt en met meer thuiskomt dan je op kan.
- Vries restjes van maaltijden of ingrediënten in en eet minstens eens per maand iets uit de vriezer
- Deel je koelkast FIFO in, oftewel voedsel dat bijna over de datum is vooraan.
- Krijg je iets echt niet op? Vraag dan eens rond of je iemand anders er blij mee kan maken.
Kijk eens waar jouw voedsel vandaan komt
Duurzamer leven en eten begint bij bewustwording. Dat jouw eten niet zomaar in de schappen van de supermarkt terecht komt bijvoorbeeld. Weet jij wel waar jouw favoriete producten vandaan komen? Als je er eens in verdient, zal je misschien schrikken van het proces en de reis die sommige producten afleggen voor deze op jouw bord belanden. Zo kost de populaire avocado ontzettend veel water om verbouwd te worden, wordt deze altijd geïmporteerd uit het buitenland en werken de boeren die deze vrucht verbouwen ook nog eens geregeld in barre omstandigheden. Als je weet waar je eten vandaag komt, denk je waarschijnlijk wat vaker na over een duurzamere vervanger voor je dagelijkse portie gezonde vetten, eiwitten of koolhydraten. Dit betekent overigens niet dat je avocado ineens moet verbannen uit je voedingspatroon, maar bewustzijn kan wel helpen om te minderen.
Laat kant-en-klaar-maaltijden zo veel mogelijk staan
Niet alleen voor je lijf is het een gezond voornemen, maar koken is ook een stuk milieuvriendelijker. Niet alleen wordt er voor kant-en-klaar-maaltijden meer plactic gebruikt, maar ook ongezonde conserveringsmiddelen en E-nummers. Heb je soms gewoon écht geen zin om te koken? Heel begrijpelijk, maar dan zijn er ook meer verantwoorde alternatieven voor een snelle maaltijd. Die restjes uit je vriezer bijvoorbeeld!
Minderen is het sleutelwoord
Zoals we eerder al zeiden, is het niet de oplossing om drastisch je hele leefstijl om te gooien. Als het je wel lukt, feliciteren we je van harte, maar is de kans groot dat je er niet echt gelukkig van wordt op zo’n radicale wijze. Nog groter is de kans dat het je niet lukt en je uiteindelijk weer terug valt in je oude gewoonten. Op die manier ben je natuurlijk nog geen stap verder. Als je geïnteresseerd ben in de vegetarische of veganistische leefstijl, kan je het beste beginnen met minderen. Eet eerst mindr vlees, totdat je helemaal geen vlees meer eten. Vervolgens kan je proberen hetzelfde te doen bij andere dierlijke producten. Ben je niet van plan om ooit volledig te stoppen met vlees, vis of andere dierlijke producten? Ook dat is oké, want door te minderen kom je al een heel eind. Als iedereen namelijk een beetje minder vlees eet, verminderen we met z’n allen de aanslag op het klimaat al drastisch. Dit geldt voor alle duurzame voornemens, alle kleine beetjes helpen!
Het ene vlees is het andere niet
Naast minderen in kwantiteit, kan je ook de kwaliteit van jouw voeding opschroeven. Probeer dus niet alleen minder vaak vlees te eten, maar kijk ook naar het soort vlees wat je eet. Zo is kip, varkensvlees en vis minder schadelijk voor het milieu dan rundsvlees en lam. Daarnaast kun je ervoor kiezen om jouw vlees bij de biologische slager of een lokale boer te kopen. Wanneer je ook nog eens minder vaak vlees eet, kun je het makkelijk veroorloven of duurder en daarmee duurzamer vlees aan te schaffen. Zo kun je toch nog regelmatig genieten van een goed stukje vlees en merk je niet aan jouw kwaliteit van leven dat je duurzaam bezig bent!
Met deze tips kom je een heel eind om steeds iets duurzamer te leven. Laat je niet afschrikken door het idee dat je nóóit meer iets mag doen of eten waar je van houdt. Probeer liever zo vaak mogelijk een duurzame keuze te maken en een balans te vinden tussen duurzaamheid en jouw eigen geluk. Dat laatste staat namelijk altijd voorop!