pellet

Pelletkachels worden populairder, o.a. omdat steeds meer mensen nadenken over duurzaamheid. Ook leveren ze graag hun bijdrage aan een beter milieu. Daarover gesproken: hoe milieuvriendelijk is een pelletkachel nu eigenlijk?

Afval verbranden

Een pellet is een cilindervormige korrel die wordt gemaakt van iets wat we afval noemen, namelijk houtresten. Het woord pellet is afgeleid van het werkwoord pelleteren. Zo noemen we het proces waarin een bepaald materiaal wordt samengeperst tot korrels, in dit geval houtpellets dus. Als dit afvalhout niet zou wordt gebruikt, gaat het rotten. Dit levert ongewenste CO2—uitstoot op, iets waar we in deze tijd kritisch op mogen en moeten zijn.

CO2-neutraal

In houtpellets zit uiteraard ook CO2, dat gedurende de levensjaren van een boom is ontstaan, een natuurlijk proces dus. Aan het proces van pelleteren en daarmee produceren van een pellet wordt niets kunstmatigs toegevoegd. Bij het verbranden van de houtpellets wordt vervolgens alle CO2 uitgestoten. We kunnen dus concluderen dat het gebruiken van houtpellets CO2-neutraal is. In tegenstelling tot olie en gas, waarbij nog meer CO2 wordt toegevoegd, zijn pellets dus een stuk gezonder voor ons milieu.

Weinig en plantvriendelijke as

Natuurlijk blijft er na het verbranden van een pellet as over. Omdat pellets worden gemaakt van droog en schoon hout, verbranden ze echter optimaal. Daardoor is de hoeveelheid as veel minder dan bij brandhout. Een extra positief aspect is dat dat beetje as wel vol voedingsstoffen en mineralen zit. U kunt deze as dan ook prima een volgende functie geven, als compost voor uw planten.

Kwaliteit pellets

Er is verschil in kwaliteit tussen houtpellets. De ene pellet is de andere niet. Als u problemen met uw kachel wilt voorkomen, is het verstandig om hier kritisch naar te kijken. De beste pellets, voor het milieu en voor uw kachel, glimmen en zijn hard geperst, dus stevig. Zachtere pellets zijn van mindere kwaliteit. Ze branden sneller en stoten meer uit. Tevens schiet uw verbruik omhoog.

Uw bijdrage aan het milieu

Kortom: door het kiezen voor pellets (en een goeie kwaliteit pellet), draagt u wezenlijk bij aan een iets beter milieu. CO2-neutraal stoken past helemaal in deze tijd en bij uw portemonnee.

Door admin