Het-meest-effectieve-dieetStomach Weight Loss Lose Weight Woman Belly Girl

Als je aan je gezondheid denkt, gezond probeert te eten en regelmatig beweegt, hoop je dat je gewicht deze gezonde gewoontes weerspiegelt. Helaas is dat niet altijd het geval. En vol wanhoop roepen de meesten van ons, na een teleurstellende sessie met de weegschaal: “Wat is het meest effectieve dieet?”

Het meest effectieve dieet, bestaat dat wel?

Gelukkig is daar een heel eenvoudig antwoord op: het meest effectieve dieet is geen dieet! Bij ieder dieet boek je in eerste instantie goed resultaat; je valt af en je voelt je trots en blij. Helaas bereik je snel een zogenaamde plateaufase: je gewicht blijft hetzelfde, hoe goed je ook je best doet. Je lijf denkt dat er een hongersnood is aangebroken en zet je verbranding in de spaarstand. Teleurgesteld neem je een korte dieetpauze en val je terug naar je vroegere ongezonde gewoontes. Je lichaam neemt gelijk zijn kans waar om de calorieën die nu binnenkomen meteen op te slaan als vet. Dit is het gevreesde jojo-effect, wat bij ieder bekend dieet optreedt.

Is er dan niets dat je zelf kan doen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden? Gelukkig wel, alleen moet je het niet in diëten zoeken maar in een blijvende verandering van leefstijl. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je voedingspatroon en wat de rol van voeding in jouw leven is. Als je eten gebruikt om je emoties te dempen, is het bijvoorbeeld belangrijk om daar eerst aan te gaan werken.
Een goed begin van een gezonde leefstijl is het bijhouden van een eetdagboek. Vul eens een week in wat je zoal eet op een dag. Vergeet ook de alcoholische versnaperingen niet, deze leveren vaak veel meer (loze) calorieën op dan je denkt. Noteer ook de duur en intensiteit van je beweging en verder hoe je je voelt in die week.

Na een week heb je nu een goed beeld van je gebruikelijke eet- en beweegpatroon. Mocht je niet weten wat gezond eten precies is, dan kun je nu bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum raadplegen of contact opnemen met een diëtist. Nu is het zaak om verbeteringen aan te brengen. Ontbijt je gezond? Wordt er veel gesnackt? Neem je de lift terwijl er ook een trap is? Pak één van je ongezonde gewoontes aan en ga daar aan werken. Doe niet teveel tegelijk, het is de bedoeling dat je het de rest van je leven volhoudt!

Door admin