verschil-tussen-fast-en-slow-fashion

Het Slow Fashion seizoen is begonnen! Van 21 juni en 21 september worden we opgeroepen om verantwoord te shoppen. Misschien ben je al bekend met de term slow fashion, want duurzaamheid is de afgelopen jaren flink in trek. En dat is maar goed ook, want het wordt tijd om ons gedrag onder de loep te nemen en goed te zorgen voor Moeder Aarde. Als jij nog niet helemaal op de hoogte bent, lees dan snel wat het verschil is tussen fast en slow fashion. 

Fast fashion draait om kwantiteit en levert daarmee in op de kwaliteit. Slow fashion gaat over kwaliteit en vraagt ons te minderen in kwantiteit. Beiden staan eigenlijk symbool voor hele verschillende leefstijlen. Fast fashion wordt gemaakt in grote hoeveelheden, is voordelig en erg trendgevoelig. Daarmee staat het symbool voor de massaconsumptie waar de hedendaagse samenleving op gericht is. Slow fashion is juist tijdloos, wordt op een eerlijke manier gefabriceerd en is duurzaam. Daarmee past mode heel goed bij een verantwoorde levensstijl.  

fast-en-slow-fashion

Betere kwaliteit en langere houdbaarheid

Fast fashion wordt zo snel en goedkoop mogelijk gefabriceerd. Hoe lager de kosten om de kleding te maken, hoe groter de winsten. Dan kunnen de prijzen van het product weer wat lager en wordt het door nóg meer mensen gekocht. Dit alles komt terecht in de zakken van de eigenaren, maar gaat ten koste van de lokale werknemers en het milieu. Omdat de meeste mensen zo vaak hunkeren naar iets nieuws, zien veel mensen het niet als een probleem dat de kledingstukken niet lang meegaan. Maar duurzaam is het allerminst. 

Slow fashion kenmerkt zich door verschillende aspecten:

  • Een verminderde ecologische voetafdruk bij het fabriceren van de kledingstukken
  • Gebruik van eerlijke stoffen
  • Eerlijke arbeidsloon en -omstandigheden
  • Zorgvuldig gemaakte kledingstukken van goede kwaliteit
  • Lange houdbaarheid van de kledingstukken door betere kwaliteit
  • Minder lage (en onrealistische) prijzen

De prijzen van slow fashion zijn vaak wat hoger dan die van de gemiddelde modeketen. Echter zijn de kledingstukken vaak kwalitatief beter, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Het idee van slow fashion is dan ook om minder toe te geven aan koopdrang.

Tijdloos

De meeste fast fashionmerken brengen jaarlijks heel veel nieuwe collecties uit, sommigen wel elke twee weken. Zo is er altijd iets nieuws te kopen en ontwikkelen mensen de neiging  achter de trends aan te lopen. De prijzen zijn ook nog eens aantrekkelijk, wat stimuleert om vaak en veel nieuwe kleding te kopen. Deze manier van consumeren is echter niet zo lief voor het milieu en niet voor de medemens. 

Slow fashion is daarentegen gebaseerd op meer tijdloze kleding. Dat betekent niet dat je achter de mode aanloopt, want een modetrend duurt gemiddeld 3 jaar. Stijlvol én verantwoord zijn is dus geen enkel probleem! 

Minder milieubevuiling 

Het maken van een spijkerbroek kost gemiddeld 8000 liter water. De kledingindustrie is ontzettend belastend voor het milieu. Fast fashion heeft hier een groot aandeel in, zoveel mogelijk kostenbesparing in de productie geeft weinig ruimte voor milieubesparing. Daarnaast zijn de producten ontworpen om in grote oplagen gemaakt te worden en voor relatief korte tijd gedragen te worden. Hoe meer er gefabriceerd wordt, hoe meer het bevuilend is voor het milieu. Veel slow fashionmerken zijn al bezig met duurzame innovaties, zoals het opvangen en reinigen van water wat gebruikt wordt bij het maken van een spijkerbroek. Dit wordt hergebruikt om zo waterverspilling te verminderen. 

Ben jij al klaar om de overstap te maken? Online zijn verschillende lijsten met slow fashionmerken te vinden. 

Door admin