carlease

Ben je zzp’er of een beginnende ondernemer en wil je gebruikmaken van zakelijke shortlease? Dan maak je hoogstwaarschijnlijk de juiste keuze. Aan deze vorm van leasen zitten weinig tot geen financiële risico’s vast. De looptijd is kort en de opzegtermijn nog korter. Als je voor zakelijke shortlease kiest, zijn er wat zaken waar je op moet letten. Je vindt ze in dit artikel.

Een goede leasepartner

Nogal logisch, maar toch wordt er soms wat te makkelijk over gedacht. Er wordt veel geleased. Daarom is er een groot aanbod aan bedrijven. Voor jou als ondernemer een mooie kans om met een goed shortlease bedrijf in zee te gaan. Dat heeft een aantal voordelen.

Om te beginnen is het aanbod auto’s lekker groot. Zeker met shortlease wil dat aanbod nog weleens aan de kleine kant zijn. Verder zijn de aangeboden contracten gewoon goed. Korte opzegtermijnen van vaak maar een dag, en de verzekering en afhandeling van eventuele schade is prima geregeld. Je bespaart er een hoop zorgen mee door met een goede leasepartner in zee te gaan.

Wanneer shortlease?

Shortlease is voor veel ondernemers een goede keus, maar niet voor iedereen. Het is bijvoorbeeld wel een stukje duurder dan een vast leasecontract voor meerdere jaren.  Maar het financiële risico is weer een stukje kleiner en je krijgt er veel flexibiliteit voor terug.

Een tijdelijke auto van de zaak is ook een optie als je een tijdelijk contract hebt, bijvoorbeeld als je alleen in het seizoen werkt of een jaarcontract hebt afgesloten. Je kunt ook altijd advies inwinnen bij een leaseadviseur. Samen kunnen jullie bepalen wat het beste is in jouw positie.

En voor de duidelijkheid, shortlease heeft een looptijd van 1 tot 24 maanden. De standaard lease begint pas bij 24 maanden.

Kilometrage

Bij het afsluiten van je contract moet een inschatting gemaakt worden van de te rijden kilometers. Dat wordt kilometrage genoemd. Dit komt echt niet op een paar centimeter, maar als je (flink) meer kilometers gaat rijden, moet je daar wel extra voor betalen.

Houd rekening met bijtelling

Het is helemaal niet erg om met bijtelling te maken te hebben. Dat is voor de meeste kleine ondernemers en zzp’ers het geval. Bijtelling krijg je als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Daar zit je natuurlijk al snel aan, zeker als je naast je zakelijke auto geen andere auto hebt.

Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van de cataloguswaarde van de auto. Er is geen vast percentage, dit wordt namelijk bepaald door de leeftijd van de auto en de CO2 uitstoot. De bijtelling is niet gering. Je kunt makkelijk uitgaan van een nettobedrag van zo’n 400 euro per maand.

De bijtelling vervalt overigens als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Dit moet je dan wel kunnen aantonen met een duidelijke registratie van je ritten.

Door admin