grote-schoonmaak

Hoera! Het zonnetje schijnt volop en het lenteseizoen gaat bijna in! Hoe enthousiast de gemiddelde mens ook was over de sneeuw, ook de zonnestralen zijn meer dan welkom. Tijd om de spijkerjasjes, lange jurken en luchtige bloesjes weer uit de kast te trekken. Maar wat doen we eigenlijk met de winterjassen? Lees snel verder voor onze tips om je winterjassen veilig op te bergen tot volgend jaar!

Hangt jouw kapstok altijd zo vol dat je er bijna niet meer langs kan? Dan wordt het tijd om de winterjassen op te bergen. Ons koude landje kent nou eenmaal veel seizoenen en dat zorgt ervoor dat je waarschijnlijk meerdere jassen hebt. Zie je door de jassen de kapstok niet meer? Dan weet je zeker dat het tijd is om aan het opruimen te slaan. Lees snel verder als je wil weten hoe je winterjassen op een veilige manier opbergt!

Laat je innerlijke Marie Kondo los

De meeste mensen hebben meer dan één jas voor elk seizoen. Daar is helemaal niks mis mee, want zo kan je nog eens afwisselen en een goede winterjas kun je jaren dragen. Toch is het goed om je collectie elk jaar eens kritisch te bekijken. Zo voorkom je namelijk dat je collectie de spuigaten uitloopt, terwijl je de helft niet eens draagt. Laat daarom je innerlijke Marie Kondo los en vraag je bij elke jas af of deze je nog plezier brengt. Zo niet, dan wordt het tijd om de jas weg te doen. Misschien maak je er iemand wel heel blij mee en jij hebt tegelijkertijd weer wat opbergruimte terug. Voor die mooie nieuwe jas die je zag in de uitverkoop misschien? 

Zorg eerst dat alle jassen schoon zijn 

Het is misschien een vervelend klusje, maar zorg dat alle jassen schoon zijn voor je deze opbergt. Zo kan je volgend jaar gelijk een winterjas uit je opbergplek trekken wanneer die tijd van het jaar weer aanbreekt. Daarnaast krijg je vlekken een jaar laten er echt niet meer schoon. Stroop daarom je mouwen op en klaar dit klusje voor je de winterjassen opbergt. Kijk altijd even in het labeltje op de jas in de wasmachine mag of naar de stomerij gebracht moet worden. Zorg vervolgens dat de jassen helemaal droog zijn voor je verder gaat met de volgende stappen, want vocht is een favoriet van allerlei soorten schimmels. Hang de jassen bijvoorbeeld een middag in het zonnetje om zeker te weten dat je deze kurkdroog opbergt! 

Kies de juiste plek

Het is belangrijk dat je de juiste plek kiest om jouw winterjassen op te ruimen. Dat betekent:

  • Koel, droog en donker
  • Goed geventileerd
  • Een plek waar de jassen niet in de weg liggen

Zorg dus dat je de winterjassen niet opbergt in een vochtige garage of kelder, tenzij je deze luchtdicht verpakt in een vacuüm opbergzak. Denk aan plakken als de zolder, onder het bed of bovenop je kledingkast wanneer je een kleine woonruimte hebt. 

Opvouwen of weghangen?

Het is natuurlijk handig om de jassen op te vouwen en in een doos op te bergen. Toch kun je dit bij sommige jassen, zoals wollen mantels en jassen gemaakt van fijne stoffen, beter niet doen. Door deze op te vouwen krijg je kreukels die je er misschien niet meer uit krijgt. Hang kwetsbare jassen dus liever op aan een houten hanger. Bijvoorbeeld in de extra ruimte in je kledingkast. Heb je geen ruimte over in je kledingkast? Dan is het misschien tijd voor de opruimtechnieken Marie Kondo of een extra kledingrek. 

Ga niet proppen

Natuurlijk wil je zo veel mogelijk spullen kwijt in zo weinig mogelijk ruimte. Toch is het belangrijk om de opbergdozen niet vol te proppen. Dat zorgt er namelijk voor dat de winterjassen niet goed kunnen ademen en daardoor muffe luchtjes opnemen. Zorg daarom dat er genoeg ruimte over is in de opbergdozen en voeg eventueel wat geur toe, zoals een zakje lavendel of cederhout. Vergeet niet een label op de doos te plakken zodat je de winterjassen volgend jaar gelijk weer kan vinden. Heb je geen opbergdozen in huis en ben je ook niet van plan om deze aan te schaffen? Dan zijn kussenhoezen ook een heel goed alternatief. Deze heb je meestal wel een paar extra in huis en werken net zo goed om jouw winterjassen te beschermen tot volgend jaar. 

Heerlijk toch, zo’n opgeruimde kapstok? Het is een klus, maar dan ben je er ook weer een jaar lang vanaf. Met deze tips weet je in ieder geval zeker dat jouw winterjassen volgend jaar weer in dezelfde staat aan de kapstok hangen!

Door Eleni