brommer rijbewijs

Voor veel jongeren is het bezitten van een brommer een grote droom. Wellicht heb je je bromfiets zelfs al klaar staan in de garage. Om hierop te mogen rijden moet je minimaal 16 jaar oud zijn en heb je het rijbewijs AM nodig. Heb je het theorie-examen gehaald en moet je nu alleen nog het praktijkexamen succesvol afleggen? Dan kunnen deze 5 tips je daarbij helpen.

  1. Kijk goed om je heen

Het is voor je examinator belangrijk om te weten of je je veilig door het verkeer kunt bewegen. Goed om je heen kijken is hierbij essentieel. Op deze manier krijg je een goed totaalbeeld van de situatie. Zorg dus dat de examinator – die achter je rijdt – ziet dat je goed kijkt. Doe dit niet te overdreven, want dan loop je het gevaar dat je wel kijkt, maar niet goed ziet wat er precies gebeurt.

  1. Let op je plaats op de weg

Net als goed om je heen kijken, heeft ook je plaats op de weg te maken met de verkeersveiligheid. Rijd niet te dicht langs obstakels en andere verkeersdeelnemers. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed voorsorteert als je wilt afslaan.

  1. Weet dat het niet erg is om fouten te maken

Fouten maken is menselijk en betekent tijdens je praktijkexamen niet direct einde oefening. Het belangrijkste is hoe je de fout herstelt. De examinator vindt dit vaak veel belangrijker dan de fout zelf. Sta daarom niet te lang stil bij je fout en concentreer je op de rest van de rit. 

  1. Kies de juiste snelheid

De examinator wil ook graag beoordelen of je zelfverzekerd op je brommer rijdt. Hierbij is het belangrijk dat je vlot doorrijdt tijdens je praktijkexamen. Pas je snelheid uiteraard wel aan op de situatie. In smalle straatjes of bij obstakels is het goed om je snelheid te minderen. Dit geldt natuurlijk ook voor afslaan, ga niet met een te hoge snelheid door de bocht.

  1. Geloof in je eigen kunnen

Zoals hierboven al kort benoemd is, is het belangrijk dat je zelfverzekerd rijdt. Sta achter je genomen beslissingen en durf te rijden. Door initiatief te tonen laat je zien dat je actief kunt deelnemen in het verkeer. Zo wordt een klein foutje snel vergeten door de examinator.

Geslaagd? Vergeet de brommerverzekering niet

Heb je je brommer al klaar staan in de garage? Dan moet je ook je brommer verzekeren. Een brommerverzekering is in Nederland verplicht. Hiermee ben je goed verzekerd bij diefstal en schade. Dat scheelt weer een grote zorg. 

Heb je nog geen verzekering op het oog? Kijk dan eens bij InShared. Bij deze online verzekeraar vind je betrouwbare verzekeringen voor een prikkie. Wanneer je kiest voor een Allrisk verzekering zijn ook de accessoires, waaronder je nieuwe helm, goed verzekerd.

Door admin