Waar smartwatches tien jaar geleden nog een novelty waren en het speciaal was als je er een bij iemand om zijn pols zag, zien we nu dat veel mensen een dergelijk horloge hebben. Vooral bij het sporten worden goede telefoons tijdelijk even vervangen omdat deze horloges erg praktisch zijn en omdat je je prestaties kunt bijhouden, maar ook de conditie van je lijf. Tel daarbij op dat de prijs van smartwatches erg is gedaald en je zult snappen waarom steeds meer mensen er een om hun pols hebben. Een van de sterke punten van deze horloges is dat ze kunnen worden aangepast en gepersonaliseerd met smartwatch bandjes. Dus hoewel veel van de verbeteringen aan de software kant gebeuren, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om unieke digitale wijzerplaten te kiezen, kun je de hardware ook naar wens aanpassen door de bandjes te verwisselen. Op die manier kun je een hele andere uitstraling geven aan je smartwatch.
Sinds de release van de eerste Apple Watch en de bijbehorende polsbandjes, hebben we gezien wat een enorm verschil een dergelijk bandje kan maken. Misschien wist je helemaal nog niet dat je verschillende opties wat betreft het bandje hebt toen je je smartwatch kocht, maar dit is dus een goede manier om eens van stijl te veranderen. In ieder geval, of je nu een Apple Watch Series 1 of 6 of een andere smartwatch van bijvoorbeeld Samsung aan het dragen bent, je hebt opties als je op zoek bent naar een upgrade van je smartwatch-polsband.
Controleer of jouw smartwatch compatibel is
Stap één is om wat onderzoek te doen om te zien of je inderdaad de riem van je horloge kunt verwisselen. Uiteraard passen de bandjes van het merk waar jij je smartwatch van hebt altijd. Tegenwoordig zijn er echter ook vele merken die alleen maar bandjes maken, voor verschillende merken, en dan moet je wat beter opletten om te kijken of jouw keuze past op jouw horloge. De meeste smartwatches hebben een band nodig van 22 mm breed. Die maat verwijst naar de afstand tussen de gaten op het horloge waar de veerstang in past.
Android wear
Er zijn verschillende smartwatches met de Wear-software van Google (voorheen Android Wear), en veel daarvan zijn compatibel met horlogebandjes van andere merken. Er zijn zelfs enkele officiële horlogeband partners voor Wear-apparaten, waaronder E3 Motorcycles, Worn & Wound en Clockwork Synergy. Bovendien zijn de “snap and swap” horlogebandjes rechtstreeks verkrijgbaar via de Google Store en zijn ze compatibel met Wear-horloges van ASUS en Huawei.
Google zegt dat de meeste Wear-horloges de standaard 22 mm-banden gebruiken, dus vrijwel elk bandje zou moeten passen. Dat betekent dat eigenaren van de Moto 360, LG G Watch, ASUS ZenWatch en anderen creatief kunnen zijn met hun wearables en veel opties hebben wat betreft de keuze in bandjes. Ga gewoon op zoek en je zult al snel een meer gepersonaliseerde smartwatch aan je pols hebben.
Apple Watch
Er zijn veel Apple Watch-bandjes om uit te kiezen, inclusief opties in verschillende maten en materialen, vooral omdat er meer versies van deze smartwatch zijn uitgebracht. Dat gezegd hebbende, zijn er verschillende redenen waarom je misschien een band van een ander merk zou willen overwegen. Misschien wil je het instapmodel kopen en ergens anders een andere band kopen om de kosten te drukken, of misschien spreekt geen van de opties wat betreft de polsbandjes van Apple je aan.
Gelukkig zijn er verschillende Kickstarter-campagnes en externe fabrikanten die alternatieve horlogebandjes aanbieden voor Apple Watch-bezitters. Bovendien heeft Apple een officieel accessoire programma van derden gelanceerd dat ontwerprichtlijnen deelt met bedrijven die hun eigen bandjes willen maken.