elke-dag-in-de-spiegel-kijken-
tevreden met je spiegelbeeld

Je kent het wel: thuis voor de spiegel ben je meer dan tevreden met jouw look. Vol zelfvertrouwen ga je de deur uit en idem dito loop je het feestje binnen. Tot de foto’s van de kerstborrel een paar dagen later circuleren op het intranet van kantoor en al je collega’s op hun gemakje kunnen zien en beoordelen hoe jij verlekkerd naar de half aangevreten bitterbal in je hand tuurt. Loens je altijd of ben je daar gewoon dronken? En huh? Je had toch maar één onderkin? Waarom zie je er dan drie? Foto’s kunnen nogal hard op je dak komen. Deze momentopnamen geven niet altijd jouw beste kwaliteiten weer. Hoe kan het dat we onszelf knapper vinden in een spiegel dan op een foto?

tevreden-met-je-spiegelbeeld

Spiegelbeeld

Het antwoord is vooral: gewenning. We zijn gewend om elke dag meerdere keren in de spiegel te kijken. Hierin zien we onszelf in spiegelbeeld, dus net wat anders dan anderen ons zien. Daarnaast heeft ons brein er een handje van om ons een beetje te misleiden. Je ziet je eigen gezicht in de spiegel namelijk net wat symmetrischer dan het werkelijk is. Dit zou een heel lief gebaar kunnen zijn van Moeder Natuur om ons zelfvertrouwen op te krikken, mits ze de komst van foto’s had meegerekend. Beetje jammer dat we ons elke keer een hoedje schrikken wanneer we onszelf terug zien op een spontane foto.

positief-zelfbeeld

Het perfecte plaatje

We moeten eerlijk toegeven dat je zelf waarschijnlijk ook een aandeel hebt in dit alles. Met de komst van sociale media kreeg iedereen de mogelijkheid voor een platform en daarmee ook om zich te vergelijken met anderen. Dit maakt dat veel mensen hun best doen om online een perfecte realiteit te creëren. Zoals ontelbaar veel foto’s maken voordat de beste uiteindelijk op je feed belandt. Voor het zover is, gooien we er ook nog een aantal filters overeen en voilà: je ziet helemaal niet meer dat je gisternacht maar vier uur geslapen hebt. Wanneer je dan een keer in volle glorie op de foto wordt gezet, wallen tot aan je knieën en dikke puist op je voorhoofd inbegrepen, klopt dit niet met jouw gecreëerde internetrealiteit. Omarm daarom jouw natuurlijke schoonheid en imperfecte realiteit. Vroeg of laat haalt deze je toch in.

Zie jij jezelf liever in de spiegel dan op een spontane foto? Dan ben je niet de enige! Dove deed een onderzoek waaruit blijkt dat 77% van de 44.000 ondervraagden tussen 18 en 65 jaar liever niet op foto wordt vereeuwigd. 

Door admin