ongeluk-met-auto-van-je-ouders

Je hebt eindelijk je rijbewijs in handen en leent de auto van je ouders. Maar, ondanks alle extra voorzichtigheid, zag je toch dat paaltje over het hoofd. Of, erger nog, die ene fietser die uit het niets opdook. Wat kun je het beste doen bij schade? We geven je de antwoorden die je zoekt. En ook meteen wat goed nieuws: als je ouders de juiste autoverzekering hebben, hoef je je geen zorgen te maken dat al je vakantiegeld straks opgaat aan reparaties.

Eigen schuld

Na een onfortuinlijk ritje kom je terug met een kras of deuk in de wagen van je ouders. Misschien lette je even niet op en raakte je een muurtje. Of tikte je tijdens het inparkeren een paaltje aan. De schade wordt alleen vergoed als je ouders een allrisk-verzekering hebben. Deze vergoedt zowel de schade die je aan anderen en hun spullen toebrengt als de schade aan de auto van je ouders, ook na een aanrijding. Zo’n claim heeft echter wel invloed op de premiekorting en schadevrije jaren van je ouders. Als je de auto van je ouders leent, zijn zij altijd verantwoordelijk voor eventuele schade die je met hun voertuig veroorzaakt.

Schade door ander

Als de schade niet je eigen schuld is, kun je deze verhalen op de WA-verzekering van de dader. Werkt de tegenpartij niet mee? Dan kun je de verzekeraar van de dader aanspreken voor de schade. Bij de RDW kun je voor €4,60 de benodigde verzekeringsgegevens van de tegenpartij opvragen. Een tussenpersoon of rechtsbijstand inschakelen kan ook. Is de dader onbekend, onverzekerd of er vandoor gegaan? Vraag dan om hulp bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Als je aan de voorwaarden voldoet, kunnen zij je helpen. In het geval van een onbekende dader geldt helaas wel een eigen risico van €250.

Tweezijdige schade

Als jij en een andere auto of motor elkaar raken, dan is de schade zogenoemd ’tweezijdig’. De tegenpartij kun je aansprakelijk stellen via het schadeformulier dat in de auto van je ouders ligt. Dit formulier kun je ook online downloaden. Als je ouders allrisk verzekerd zijn, hoef je verder niks te doen – de verzekeraar zal de schade bij de dader verhalen. Als je ouders alleen over een WA-dekking of beperkte cascodekking beschikken, moet je de schadevergoeding zelf regelen.

Schade buiten eigen schuld

Soms valt schade gewoon niet te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een sterretje een ruit of het aanrijden van een wild dier. Met een allrisk-verzekering ben je ook tegen zulke soort schades verzekerd.

Door admin