pittig eten is goed voor je

Ben jij gek op een beetje pit op je bord? Dan hebben we goed nieuws voor je, want pittig eten is hartstikke gezond. Lees snel verder als je benieuwd bent waarom, want wij sommen de voordelen van pittig eten voor je op!

 Doe jij graag een beetje extra sambal, chilivlokken of een pepertje bij je gerechten? Ga vooral zo door, want pittig eten is hartstikke gezond. En wel hierom:

1. Het verlaagt je bloeddruk

Je zou het misschien niet verwachten, aangezien we vaak de zweetdruppels op ons voorhoofd hebben staan wanneer we pittig eten. Denk jij vaak dat jouw snel kloppende hart door pittig eten geen goed nieuws is? Think again, want in pepertjes zitten vitamine A en C die je bloedvaten versterken. Daarnaast zorgt het stofje capsaïcine, dat ook in de peper te vinden is, ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Bij elkaar is dat een geweldige combinatie voor een stabiele bloeddruk en gezonde hart- en bloedvaten. Ook chilipeper is een goede toevoeging aan jouw maaltijd, want deze heeft weer een helend effect bij een hoog cholesterolgehalte.

hierom is pittig eten goed voor je

2. Zeg maar dag tegen stress

Ben jij een stresskip? Dat is erg vervelend, want stress is zowel mentaal als fysiek een pittige aanslag (haha, snap je?). Laat je dit nou ook weer kunnen verhelpen met pittig eten. Je kunt namelijk je serotine-level, het stofje dat je een goed gevoel geeft, een flinke boost geven door pittig te eten. Alle emotie-eters opgelet: eet liever iets met gember of peper wanneer je jezelf wil opbeuren, want suiker heeft juist weer een averechts effect. 

3. En tegen hoofdpijn

Hoofdpijn is super vervelend en maakt dagelijks functioneren knap lastig. Grijp jij vaak naar een paracetamol wanneer je hoofdpijn hebt? Probeer het dan eens te verhelpen met pittig eten. Het stofje capsaïne heeft namelijk de geweldige werking om pijn te stillen. Vooral in combinatie met cafeïne kan het wonderen verrichten tegen hoofdpijn en opkomende migraines.

waarom pittig eten goed voor je is

4. Pittig eten gaat ontstekingen tegen

We hebben weer niks dan goeds te zeggen over dat wonderlijke stofje capsaïcine. Het werkt namelijk ook nog eens ontstekingsremmend. Het stofje in pepers helpt zowel om ontstekingen te voorkomen als te genezen. Als dat geen wondermiddel is, weten wij het ook niet meer! 

5. Het geeft je stofwisseling een boost

Wees niet al te bang om te veel te eten van deze pepertjes, want ons favoriete stofje capsaïne geeft ook nog eens een boost aan je stofwisseling, waardoor je jouw eten sneller verbrandt. Je kan dus gerust een keertje extra opscheppen! 

6. Pittig eten is bevorderlijk voor de stoelgang

Alsof capsaïne nog niet genoeg doet, neemt dit stofje ook nog eens de nobele taak op zich om de stoelgang te bevorderen. Ben jij bang om door (te veel) pittig eten een ellendige bezoekje aan het kleine kamertje op de hals te halen? Het tegendeel is waar, want pepers (of eigenlijk: capsaïne) bevorderen juist de stoelgang. 

Dat zo’n klein, rood pepertje of chilivlokje toch zo veel goeds kan beteken, wie had dat  verwacht? Wedden dat jij na het lezen van deze voordelen af en toe een extra pepertje in jouw maaltijd verwerkt?

de voordelen van pittig eten

Door Eleni