oven kiezen

De oven is voor veel mensen, naast het gasfornuis, het meest gebruikte apparaat in de keuken. Echter is die oven in de loop der tijd behoorlijk veranderd. Waar deze vroeger werd gebruikt om in te bakken, kun je er nu ook in stomen, grillen, etc. Ook de plek in de keuken is veranderd; vroeger werd een oven altijd onder het fornuis geplaatst, maar tegenwoordig zien we de oven steeds vaker op een praktische werkhoogte in de keuken terug. En zo zijn er  nog tal van zaken die tegenwoordig anders zijn en waar je rekening mee moet houden als je een professionele oven kopen gaat.

Verschillende afmetingen

We onderscheiden drie formaten ovens. De meest populaire oven is 60 centimeter breed en diep. Als je veel gebruik maakt van de oven en er diverse schalen tegelijk in kwijt wil, kun je nadenken over een oven van 90 centimeter breed. Dan zijn er ook nog ovens van 45 centimeter breed, maar die worden niet tot nauwelijks aangeschaft.

Nieuwe features

In tegenstelling tot de traditionele oven die de meesten van ons kennen, die met boven- en onderverwarming, is de moderne oven tot veel meer in staat. Zo is de eco-hete lucht en grillfunctie standaard aanwezig op de meeste ovens. Ook worden er gerichte stoomstoten in de oven vrijgelaten die zorgen voor een gelijkmatige bruining van het gerecht.

Sous-vide proces

Hierdoor blijft het gerecht sappig en het vlees wat je er in gaart krijgt een mooie krokante korst. Met een sous-vide proces wordt het eten op een lage temperatuur gegaard, tussen de 55 en 80 graden. Vitamines en voedingsstoffen blijven beter behouden in uw voeding. De meeste moderne ovens hebben ook deze functie in zich.

De zelfreinigende oven

Dan de functie waarvan veel mensen het bestaan nog niet afweten, maar een wereld van verschil kan zijn: de zelfreinigende oven. Dit kan op drie manieren: middels katalyse, hydrolyse en pyrolyse. Bij katalyse wordt de oven gereinigd op 200 graden celsius. Door een speciale coating worden de vetresten in de oven dan automatisch afgebroken. Je hoeft na dit proces alleen nog de bodem en de deur af te doen.

Hydrolyse

Bij hydrolyse wordt gebruik gemaakt van een halve liter water en een druppel afwasmiddel. Je plaatst dit in het midden van de oven en schakelt het  zelfreinigingsprogramma in. Je hoeft daarna niets meer te doen, terwijl heel de oven wordt gereinigd.

Pyrolyse

Pyrolyse is erg effectief maar ook de meest energie verbruikende manier. De oven wordt namelijk verwarmd tot 500 graden waardoor alle resten worden verbrand tot as, zodat dit eenvoudig kan worden verwijderd.

Door admin