hapjespan

Iedere zich zelf respecterende hobby kok zal in staat zijn om met weinig ingrediënten toch een interessant gerecht op tafel te kunnen zetten. Je hoeft als liefhebber van culinaire hoogstandjes vaak maar een paar minuten door iemands keuken te kijken alvorens je een goed idee hebt van wat je met de aanwezige producten in iemands koelkast in elkaar kunt zetten. 

Natuurlijk ben je ook een beetje afhankelijk van iemands liefde voor kruiden en specerijen, waarmee je een spontaan gerecht toch van een subtiele smaak kunt voorzien. Wie bij iemand in de keuken slechts peper en zout aantreft, zal het toch een stuk lastiger hebben dan iemand die in iemands achtertuin verse munt, rozemarijn, peterselie en koriander tegen komt. 

Geen enkele keuken is hetzelfde, maar dat is voor een goeie kok geen beperking

Hoe dan ook hoeft een beperkte verzameling aan toe te voegen kruiden geen reden te zijn om de uitdaging om iets lekker in elkaar te zetten met de voorradige ingrediënten uit de weg te gaan. Zo kun je met bijvoorbeeld eieren een heel eind komen en zijn een hartige taart, omelet of een tortilla zo gemaakt. Mits je natuurlijk uien, aardappels en bijvoorbeeld champignons of prei bij iemand in de koelkast kunt vinden natuurlijk. En wat creme fraiche om het  af te maken vanzelfsprekend

Wanneer iemand graag van koken houdt, zullen er ook de nodige pannen en potten te vinden zijn. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je in iemands keuken geen koekenpan kunt vinden en het moet doen met een paar zwartgeblakerde potten waar al jaren geen borstel meer door heen geweest is. Je kunt er stiekem wel van uit gaan dat je in de gemiddelde keuken toch al wel een aantal verschillende maten koekenpannen, verschillende groottes kookpannen, een enkele steelpan en mogelijk een braadpan hier en daar. 

een-hapjespan

Een hapjespan is een handig instrument in de keuken om culinair te zijn

Maar de echte liefhebber van koken laat zich herkennen als er een degelijke hapjespan in de selectie terug te vinden is. De hapjespan, ook wel sauteer pan of sauteuse genoemd, lijkt op een koekenpan, maar heeft aanzienlijk hogere randen. Door deze randen wordt de hapjespan uitermate geschikt om bijvoorbeeld pastasauzen in voor te bereiden. Ook kun je met een hapjespan makkelijk roerbakken en zijn ze uitermate geschikt als je een groot stuk vlees wilt bakken. 

Een hapjesplan is daarnaast ook vaak voorzien van een deksel, wat goed van pas komt als je er voor kiest om je vlees langzaam gaar te laten bakken of een pasta saus nog wat langer door wilt laten sudderen om zo nog iets beter op smaak te komen. Daarnaast kun je een hapjespan ook probleemloos gebruiken om ovenschotels klaar te maken. Er zijn modellen leverbaar die aan weerskanten zijn voorzien van een handvat, zodat je de pan zonder problemen in de oven kunt plaatsen, mocht je er voor kiezen om deze te gebruiken om een ovengerecht te bereiden.

Door admin