mantelzorg-woning

Niemand wil graag op oudere leeftijd zijn of haar huis verlaten omdat het niet meer mogelijk is om zelfstandig te wonen. Vooral op oudere leeftijd is zo’n verhuizing een enorme onderneming, waarbij je herinneringen en een bekende omgeving achter je moet laten. We zien dan ook dat mensen in Nederland steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dat is ook goed mogelijk, zeker met wat aanpassingen.

Een levensloopbestendige woning

Een woning waar je tot op latere leeftijd kunt blijven wonen, noemen we een levensloopbestendige woning. Tegenwoordig kun je eigenlijk van elk huis of appartement zo’n woning maken. De aanpassingen die gedaan moeten worden, zijn steeds makkelijker uit te werken en de kosten van bijvoorbeeld een traplift, zijn enorm omlaag gegaan. Hieronder lichten we puntsgewijs toe hoe je van jouw thuis een levensloopbestendige woning kunt maken.

Een traplift of eventuele aanpassingen aan de trap

Een van de belangrijkste aspecten die het moeilijker maken voor mensen om zich in het hele huis te kunnen verplaatsen, is de trap. Een traplift kan hierbij een enorme uitkomst zijn. Schroom daarom niet om trapliften te vergelijken voordat je een traplift laat installeren. Op die manier hoef je niet meer de trap op- of af te lopen. Vroeger waren die nogal duur, maar tegenwoordig is het mogelijk om een gebruikte traplift op jouw trap te laten plaatsen. Die zijn net zo veilig als nieuwe en vaak duizenden euro’s goedkoper. Wil je toch gebruik blijven maken van de trap, zorg dan voor een stevige trapleuning en plaats antislip matten op de traptreden. Daarnaast moet de trap goed verlicht zijn. 

Zorg voor opgeruimde en ruime looproutes

Bedenk welke looproutes er zijn en kijk daar dan kritisch naar. Zo is het niet handig om grote, hoogpolige tapijten in huis te hebben of veel dingen op de vloer te hebben staan. Zorg er dus voor dat die looproutes vrij zijn en dat je niet ergens achter kunt blijven hangen. Onderdeel hiervan is ook om (hoge) drempels weg te halen en deuren eventueel te verbreden zodat je hier makkelijker doorheen kan. Zorg ook dat de looproutes voldoende verlicht zijn en op ‚moeilijke’ stukken kun je eventueel wandbeugels plaatsen.

Aanpassingen in de keuken

De keuken kan een gevaarlijke plek zijn als je ouder bent, dus daar moet ook kritisch naar gekeken worden. Kook je nog op gas, dan kun je dat het beste vervangen door een inductiekookplaat. Dit is een stuk veiliger omdat er geen vuur bij komt kijken. Hoge en diepe kasten kun je het beste vervangen door lage, ondiepe kasten zodat je makkelijk overal bij kunt. Een andere goede oplossing hiervoor zijn lades, omdat je die uitschuift en dan direct overal bij kunt. Zorg daarnaast dat de keuken goed verlicht is en koop eventueel een brandalarm.

Zorg dat de badkamer een veilige plek wordt

Naast de keuken is de badkamer de ruimte waar het meeste aan moet gebeuren, wanneer je op latere leeftijd nog thuis wilt kunnen wonen. Een ligbad bijvoorbeeld is niet handig als je ouder bent, zowel het in- als uitstappen is moeilijk, dit geldt ook voor een douche met een hoge instap. Laat deze dan ook vervangen door een inloopdouche en zorg dat er tegels liggen met anti-slip. Vervang daarnaast de gewone kraan voor een thermostaatkraan. Hiermee zorg je ervoor dat er nooit meer per ongeluk heel koud, of juist heel heet, water uit de kraan komt. Vaak zijn toiletpotten te laag, dus zorg voor een verhoogde versie en plaats wandbeugels zodat je makkelijk omhoog kunt komen, of kunt gaan zitten.

Door admin