kickbox-bitje

Een kickboks bitje is bij iedereen wel bekend, maar wist je dat je zo’n beetje bij elke vechtsport een bitje in moet? Een bitje is een soort hoesje dat je over je tanden schuift, meestal is gemaakt van een zacht kunststof en je tanden en tandvlees beschermt bij het incasseren van klappen en trappen. Hierdoor is er weinig kans op schade aan je gebit.

Door een bitje wordt een groot gedeelte van je gezicht beschermd

Door het dragen van een bitje bescherm je niet alleen je tanden en tandvlees, maar eigenlijk een groot deel van je gezicht. Zo beschermt het ook je kaak, mond en binnenkant wang. Je tanden zijn echter het meest kwetsbaar en de geringste klap kan er al voor zorgen dat je tanden los komen te staan. Bij een standaard gebitsbeschermer worden je boven tanden en tandvlees beschermd, omdat je boventanden de ondertanden overlappen, zijn die onder tanden dan ook automatisch beschermd.

Weinig kaakbeweging

Door een bitje in te hebben, ga je daar automatisch op bijten, waardoor je je kaken op elkaar houdt en je kaken daarmee sterker maakt. Als er te veel kaakbeweging is, dan kunnen je onder- en boventanden op elkaar klappen en je kaak broos maken. Met een bitje in heb je minder kaakbeweging, waardoor je dat uitsluit. Tijdens de training bij de meeste vechtsporten, leer je om op je kaken te bijten tijdens aanvallen of verdedigen, zodat je tanden goed beschermd zijn.

Tandvlees en wang worden goed beschermd

Een bitje fungeert daarnaast als een kussen tussen de binnenkant van je wangen en je lippen, zodat je tanden daar niet in kunnen snijden als er tegenaan gestoot wordt. Daarnaast wordt je tandvlees dus ook goed beschermd, tegen directe stoten of een onverwachte druk op je tanden. Zonder deze bescherming zou je tandvlees kunnen gaan irriteren en worden de wortels van je tanden gevoeliger tegen kou, warmte of zoetigheid.

Verschillende soorten bitjes

De meest effectieve mondbescherming wordt gevormd naar de vorm van het gebit van de gebruiker. Dit kan door het bitje op maat te laten maken, maar ook door middel van de “koken en bijten” methode. Hierbij heb je dan de keuze tussen een enkele gebitsbeschermer (de meest verkochte) of een dubbele gebitsbeschermer. Een dubbele gebitsbeschermer beschermt zowel de boven- als de ondertanden. 

Geen overbodige luxe

Al met al is een bitje dus een klein product, maar zeker geen overbodige accessoire. Dankzij het dragen van de juiste mondbescherming, bescherm je zowel je tanden, als je kaak en mond. Begin je met een vechtsport of ben je hier al een tijdje mee bezig? Vergeet dan zeker niet om ook een bitje aan te schaffen.

Door admin