starter-salaris

Betreed jij binnenkort het werkveld als starter? Het kan al moeilijk genoeg zijn om die eerste serieuze baan te bemachtigen, maar vervolgens komen er nog meer ‘grote mensen-zaken’ bij kijken, zoals het onderhandelen over jouw salaris. Lees snel verder als je wil weten wat een starter met MBO, HBO of WO diploma-gemiddeld verdiend!

Als starter is het moeilijk om te weten wat je precies kan verwachten van het werkende leven. Aan jouw de taak om jouw eerste ‘grote mensen baan’ te bemachtigen. Het blijft niet bij succesvol een sollicitatie doorkomen, want vervolgens is het ook tijd om te onderhandelen over jouw salaris. Je wil ten slotte wel verdienen wat je waard bent. Natuurlijk loont (haha, snap je?) het om goed werk te verrichten en zo omhoog te klimmen op de ladder. Maar een beetje voorbereid een (toekomstige) salarisonderhandeling ingaan is natuurlijk ook niet verkeerd. Zo voorkom je dat je veel te laag of veel te hoog inzet, dat is allebei namelijk niet heel gunstig. Lees daarom snel verder om te weten wat een starter met MBO, HBO of WO-diploma op zak kan verwachten! 

Hier is een salaris allemaal afhankelijk van

Het is belangrijk dat je weet dat de salarisindicaties die wij geven slechts een gemiddelde zijn. Jouw werkelijke salaris is, naast opleidingsniveau, sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals: 

  • Het werkveld
  • De functie
  • Het bedrijf

Zo bieden kleine bedrijven vaak een kleiner startersalaris dan grote bedrijven. Wel is er bij kleine bedrijven vaak meer ruimte voor onderhandeling dan grote bedrijven, omdat zij doorgaans minder strikte arbeidsvoorwaarden hebben. Ook betaalt een non-profit organisatie doorgaans minder dan een commerciële organisatie en is het werkveld waarin je terecht komt ook heel bepalend. Sommige beroepsgroepen staan namelijk bekend om grote tekorten aan werknemers en flinke salarissen. Lees je dus goed in over jouw werkveld en het bedrijf waarin je gaat werken. Zo krijg je al een stuk preciezer beeld van het werkelijke salaris dat jij kan verwachten of mensen in soortgelijke functies op hun bankrekening krijgen gestort. 

Het gemiddelde startsalaris met een mbo-diploma

Heb je net een MBO-opleiding afgerond? Dan zijn er een heleboel deuren voor jou open gegaan en kun je rekenen op een mooie baan. Heb jij al jouw eerste grote mensen-baan te pakken? Dan kun je verwachten dat jouw salaris tussen €1.500-€1.800 bruto per maand ligt. Als jij in de ICT of techniek gaat werken, hebben we goed nieuws voor je. De salarissen in die werkvelden liggen namelijk nog iets hoger met gemiddeld €2.000 bruto per maand. Ka-Ching! 

Het gemiddelde startsalaris met een hbo-diploma

Heb je een HBO-diploma op zak? Dan is de kans groot dat jij zult starten met een salaris van €2.000 tot €2.500 bruto per maand. Dit salaris geldt vooral voor de juridische, technische, economische en medische sectoren. Starters in de creatieve branche liggen helaas iets lager. 

Het gemiddelde startsalaris met een wo-diploma

Met een WO-diploma ligt het gemiddelde salaris logischer wijs het hoogst. Je kan als starten rekenen op een salaris van rond de €2.500-€3.000 bruto per maand. Ook hierbij geldt dat een baan in communicatie of de culturele sector gemiddeld iets minder oplevert. Heb je tandheelkunde gestudeerd? Dan hebben goed nieuws voor je! Het UWV heeft namelijk bekend gemaakt dat je in deze sector de meeste kans maakt op een baan met een goed startsalaris. 

Klopt het gemiddelde startsalaris met het bedrag dat jij als starter maandelijks op jouw bankrekening ziet verschijnen? Of het bedrag nou iets hoger of lager ligt, het belangrijkste is dat je met plezier naar je werk gaat! Daarnaast leiden er meerdere wegen naar Rome. Start bijvoorbeeld je eigen bedrijf of verdien bij als ZZP-er

Door Eleni