factuur-opstellen

Steeds meer mensen gaan als ZZP-er aan de slag. De afgelopen, en huidige, kabinetten hebben hier duidelijk op in gezet en tegenwoordig vind je ZZP-ers in allerlei verschillende beroepsgroepen, van bouwvakker tot verpleegster en van schrijver tot muzikant. Als ZZP-er moet je natuurlijk een factuur opstellen, maar hoe moet zo’n factuur er eigenlijk uit zien?

Wat moet er op een factuur staan?

Volgens de belastingdienst moet de volgende informatie op een factuur staan:

  • de naam, het adres, KvK-nummer en btw-nummer van uw bedrijf.
  • de naam en het adres van de klant.
  • een uniek opvolgend factuurnummer.
  • een datum van uitreiking.
  • de data van levering van diensten of goederen.
  • een omschrijving van de diensten of goederen.
  • de prijs exclusief btw als het totaalbedrag.
  • het btw-tarief in procenten en het btw-bedrag in euro’s.
  • geef duidelijk aan als er verschillende btw-tarieven zijn gebruikt.

Je kunt je factuur op verschillende manieren maken

Zolang bovenstaande informatie op de factuur staat, ben je vrij om je factuur zelf vorm te geven. Sommige mensen hebben een eenvoudig Word document gemaakt en anderen hebben een reclamebureau ingehuurd om een mooi vormgegeven factuur te ontwikkelen, in stijl met het logo, briefpapier, etc. In Excel vind je daarnaast enkele vaste voorbeeldsjablonen voor facturen, die erg handig zijn.

Online boekhoudpakketten

Als je een niet al te uitgebreide boekhouding hebt, dan kan het handig zijn om gebruik te maken van een online aanbieder. Als je daar een abonnement op neemt, dan kun je hier je facturen invoeren, maar ook je bonnetjes en declaraties.  Bij dit soort diensten kun je gemakkelijk periodieke facturen inplannen, facturen opmaken en beheren, eventueel iDEAL betaalopties aan uw factuur toevoegen, betalingen automatisch verwerken, enzovoort.

Accountant inhuren

Voor veel (beginnende) ZZP-ers is een boekhouding nog een behoorlijke ver van mijn bed show en indien je niet sterk bent in cijfertjes en boekhouden, kun je ook overwegen om een accountant in te huren. Op die manier weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en dat je bij vragen een aanspreekpunt hebt die je kan helpen. Zeker als je nog nooit een boekhouding hebt gedaan, kan dit erg handig zijn, omdat je op die manier het gevoel hebt dat je er niet alleen voor staat en zeker weet dat de boekhouding goed wordt gedaan.

Door admin