Solliciteren is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. Om brood op de plank te krijgen, moet je nou eenmaal werken. En als je toch moet werken, kan je maar beter je droombaan bemachtigen. Daarvoor moet je eerst wel goed uit te verf komen bij je (hopelijk) toekomstige werkgever. Let daarom op deze veelgemaakte fouten bij sollicitaties!
Sommige vragen kun je eigenlijk al verwachten bij een sollicitatie, zoals de vraag wat je meest slechte eigenschap is. Een werknemer ziet nou eenmaal graag dat je goed kan reflecteren op jezelf. Noem alleen niet één van deze volgende eigenschappen!
1. Een specifieke vaardigheid is geen eigenschap
Antwoord dus niet dat je slecht bent in Photoshop, want dat is waarschijnlijk niet wat je werkgever bedoelt. Je kan deze vaardigheid nog leren en daarnaast is het waarschijnlijk niet iets waarmee je toekomstige collega’s en werkgever mee moeten dealen wanneer ze jou verwelkomen in hun team. Noem daarom gewoon een slechte karaktereigenschap, je hebt ze ongetwijfeld!
2. Zeg vooral niet dat je geen slechte kwaliteiten hebt
Zie kopje 1. Je ontkomt er nou eenmaal niet aan, iedereen heeft slechte eigenschappen. Je werkgever wil juist weten of je kritisch naar jezelf kan zijn. Dat je perfect bent, gelooft echt niemand hoor. Stel je dus maar gewoon kwetsbaar op en noem iets waar je minder goed in bent. Bijvoorbeeld zelfreflectie?
3. Noem geen karaktereigenschap die je hard nodig hebt bij de baan
Eerlijkheid duurt het langst, maar soms is een leugentje om bestwil ook niet verkeerd. Bereid je sollicitatie altijd goed voor, zodat je tijd hebt om over vragen als deze na te denken. Is de slechte karaktereigenschap die je wil noemen een beetje conflicterend met wat de werkgever van je verwacht? Denk dan even na of je niet een andere eigenschap kan noemen. Je hebt er vast meer dan één.
4. Maak er geen grapje van
Misschien vind je het een beetje ongemakkelijk om een slechte eigenschap te noemen als je juist een goede indruk wil maken. Toch is het geen goed plan om jolig te gaan doen over deze vraag. Misschien houdt je potentieel nieuwe werkgever wel van een grapje, maar misschien wordt er ook niet goed op gereageerd. Play it safe en beantwoord de vraag gewoon serieus. Jouw fantastische humor kan je op andere momenten in het gesprek tonen!
5. Zeg niet dat je een perfectionist bent
Such a cliché! Misschien is het bij jou toevallig waar, maar zó veel mensen noemen perfectionisme als hun slechte eigenschap. Het is eigenlijk niet meer geloofwaardig. Op deze manier ben je snel 13 in een dozijn en dat wil je juist niet!
6. En ook niet dat je een workaholic bent
Nog zo eentje. Gewoon niet doen, zéker niet als het niet helemaal waar is. Grote kans dat je werkgever gaat doorvragen naar voorbeelden en dan zou het wel heel zuur zijn als je door de mand valt. Daarnaast waarderen werkgevers het vaak juist als je een goede balans tussen je werk- en privéleven kan vinden.
7. Studeer je antwoorden voor het sollicitatiegesprek niet in
Voorbereiden is een must, instuderen een no go. Dat zorgt er alleen maar voor dat je onnatuurlijk overkomt. Bereid je daarom voor op je vragen, maar leer ze niet uit je hoofd. Neem gewoon je tijd om na te denken over je antwoorden en laat je leuke persoonlijkheid spreken!
Lees ook: Werken en reizen als digital nomad, wat houdt dat in?