werken-als-digitale-nomade

De digitale nomade oftewel digital nomad is een bevoorrecht persoon, maar bereikt die status natuurlijk niet zomaar. Op deze manier leven houdt in dat je net als iedereen zelf voor alles zorgt: je huisvesting, je natje, je droogje. Maar anders dan anderen ben je niet gebonden aan één en dezelfde plek. Het is een avontuurlijk bestaan, geen dag is hetzelfde en van een hypotheek of werkgever is geen sprake.

Jezelf verplaatsen als digital nomad

Het begint natuurlijk bij geschikt vervoer: de camper vormt een populair dak boven het hoofd van menig digital nomad. Gaan en staan waar je wilt, vrijheid, onafhankelijkheid, geborgenheid, mobiliteit, zo’n rijdend vakantiehuisje biedt alles wat je nodig hebt. je kookt je eigen potje in het keukentje, slaapt min of meer in de vrije natuur en vanonder je luifeltje bekijk je het uitzicht en mijmer je over welke plekken je nog allemaal wilt zien. Maar een camper houdt ook in dat je deze aan moet schaffen en gezien de populariteit is dit een forse investering. Daarbij krijg je te maken met het onderhoud: niet alleen van de wagen zelf, maar ook van het interieur.

Het OV biedt uitkomst

Het openbaar vervoer, net als een normale auto of zelfs liften bieden uitkomst, met het verschil dat je dan geen onderdak hebt. Dit kun je kosteloos regelen via websites als Workaway. Het is dan wel logisch dat tegenover een hap eten en een schone slaapplek wel wat werkzaamheden staan. Dit varieert van olijven plukken tot op de katten passen. Het voordeel van openbaar vervoer is dat je onderweg lekker kunt werken.

Je inkomen via digitale werkzaamheden

Met de mogelijkheden die de 21e eeuw biedt, is niet alleen thuiswerken min of meer normaal geworden, ook de digital nomad is geen uitzondering meer. Er is online veel werk te doen, dat overeenkomt met lopende band-werk: Google en Clickworker zijn sites waar je geld kunt verdienen met redelijk geestdodende klussen. Maar je kunt ook creatiever te werk gaan. Als jouw blog of vlog populair wordt, kun je het laten sponsoren en verdien je je inkomen met iets dat ook je hobby had kunnen zijn. Ook zijn er diverse websites waar je als tekstschrijver aan de slag kunt. En daarnaast is er het thuiswerk bij een vaste werkgever: zo kun je als communicatieadviseur, journalist of administratiemedewerker aan de slag en intussen de wijde wereld intrekken. Als je werkgever het maar OK vindt als je altijd ’thuiswerkt’, zou je dit net zo goed onderweg kunnen doen.

werken-als-digital-nomad

Totale vrijheid

Zoals gezegd: alles heeft een prijs, maar totale vrijheid en onafhankelijk zijn onbetaalbaar. Net als de vele ervaringen die je gaat opdoen. De digital nomad ontmoet elke dag nieuwe mensen, ziet veel van de wereld en ontwikkelt zich misschien wel sneller dan iemand met een normale baan. Natuurlijk moet je het één en ander investeren en een buffertje op je spaarrekening hebben staan, maar met een goed internetabonnement, je telefoon en je laptop en niet te vergeten je vervoermiddel kun je aan de slag. Geen spannende sollicitatiegesprekken, geen ellenlange en oersaaie vergaderingen, geen gedoe op de werkvloer. En een hypotheek? Dat kan altijd nog. Het belangrijkste is dat je ervoor in de wieg gelegd bent – dit weet je zelf het beste. Als je je goed voelt bij de regelmaat van een vaste werkweek, alle gemakken die een koop- of huurhuis bieden en reizen het liefst alleen op vakantie doet, begin er dan niet aan. Zo niet, dan stel je jezelf gewoon de vraag: waarom niet?

Door admin