hoe-ontstaat-artrose

Heb je vaak last van je gewrichten? Voelen je knieën te vaak stijf aan? Dan kan je het best naar de huisarts gaan, want misschien heb je wel last van artrose. Wat is artrose dan precies? Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in ons land. In dit artikel vertel ik hoe artrose kan ontstaan, hoe je artrose kan voorkomen en hoe je het kan tegengaan.

Hoe ontstaat artrose?

In al onze gewrichten zit een laagje kraakbeen. Dit laagje is normaal gesproken een glad laagje dat ervoor zorgt dat de botten in het gewricht op een soepele manier langs elkaar kunnen bewegen. Bij artrose is dit laag je zo ver versleten dat de botten elkaar aanraken. Doordat de bewegen niet meer soepel verloopt ontstaat er pijn, stijfheid en een ontsteking.

Artrose kan ontstaan door verschillende redenen. Vooral zien we dat artrose vooral speelt onder ouderen. Het proces waarin het kraakbeen steeds verder verslijt is een natuurlijk proces en daarom zien we dat ouderen, die al veel beweging hebben gehad, vaak minder kraakbeen over hebben. Ook kan het ontstaan door overgewicht of ongezond eten, omdat de gewrichten het hierdoor minder makkelijk krijgen.

Hoe kan je het voorkomen?

Wanneer de artrose ontstaat door veroudering kan je er zelf weinig aan doen om het te voorkomen. Je kan de kans op artrose wel minimaliseren door gezond te eten, geen overwicht te krijgen en regelmatig te bewegen. Het is belangrijk om je gewrichten actief te houden en voor zowel je gewrichten als je gezondheid is het belangrijk dat je dagelijks minstens een half uur goed beweegt. Dit hoeft niet intensief op een sportveld te gebeuren. Een lang stuk fietsen of een groot rondje wandelen kan vaak al genoeg zijn.

Genezen artrose

Artrose zelf is niet te genezen. Wel kan je de pijn van artrose tegengaan en de ontsteking die het met zich mee brengt remmen. Door genoeg te blijven bewegen en gezond te eten zullen de gewrichten zich al goed ontwikkelen. Verder kan je ontstekingsremmers gebruiken om de ontsteking te verminderen. Als je besluit ontstekingsremmers te gebruiken, kun je ervoor kiezen om natuurlijke ingrediënten te gebruiken, denk hierbij aan groenlipmossel, curcumine en zwarte bes-blad. Natuurlijke ontstekingsremmers kennen weinig nare bijeffecten en kunnen jou van je pijn afhelpen.

Door admin