eigenschappen-noemen-tijdens-sollicitatie

Heb je een goede balans tussen je werk- en privéleven? Of is die grens inmiddels behoorlijk vervaagd? Kleine moeite toch; om op je telefoon nog even je werkmail te checken. Of nog even in te loggen en dat ene verslag af te maken. Maar tegen de tijd dat je klaar bent is er alweer dik een uur verstreken. Het is heel makkelijk om je werk mee naar huis te nemen. Zeker als leerkracht zijnde. Toch is het belangrijk om een goede balans te hebben tussen je werk- en privéleven. We geven je een aantal, voor de hand, liggende tips om te zorgen voor een goede balans.

Stel prioriteiten

Je had een drukke dag voor de klas vandaag. De leerlingen vroegen veel aandacht en na schooltijd had je nog een overleg. Je besloot om dan maar thuis het dictee na te kijken, zodat je de volgende dag de cijfers kunt laten weten. Het is een inkoppertje, maar stel prioriteiten. Is het echt nodig de volgende dag het cijfer te geven, of kan het best nog een dagje wachten. Bedenk van tevoren welke werkzaamheden echt gedaan moeten worden en schrijf ze op. Streep de afgehandelde zaken door. Een lege to do lijst, zorgt voor een leger hoofd. 

Nee is ook een antwoord

Antwoord je altijd met ‘ja’ als iemand je vraagt iets te doen? Terwijl je er eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt? Zeg ook eens een keertje ‘nee’. Misschien klinkt dat niet zo vriendelijk en zit het niet in je aard, maar het maakt je leven een stukje makkelijker. En de volgende keer zeg je misschien wat sneller nee, omdat je weet wat het je wel oplevert….En niet oplevert, namelijk extra werk.

Adem in, adem uit

Neem tijd om te ontspannen. Ook tussendoor. Dat kan al heel makkelijk door een paar keer diep in te ademen en weer uit te ademen. Het werkt kalmerend en is ook nog eens goed voor je darmen. Door een goede buikademhaling worden je darmen als het ware gemasseerd. Dat bevordert de spijsvertering en doorstroming in de buik. Leuk weetje toch? En naast goed ademhalen zijn er natuurlijk nog tal van dingen die je kunt doen om te ontspannen. Neem ook als je thuis bent de tijd om bij te komen. Pak een boek, bak een cake, cross met je mountainbike door de bossen of doe andere dingen die je helpen relaxen.

Een aparte plek in huis

Werk je toch regelmatig thuis? En heb je de ruimte? Creëer dan een aparte werkplek. In een lege slaapkamer of op zolder. Je kunt zo rustig werken en je wordt minder snel afgeleid. In de andere ruimtes van je huis werk je niet. Deze gebruik je alleen voor ontspanning. Zo houd je werk en privé mooi gescheiden. 

Naast de tips die we je hierboven gaven is het natuurlijk ook fijn om niet te veel tijd kwijt te zijn aan je administratie of organisatorische werkzaamheden. Voor het basisonderwijs zijn verschillende platformen beschikbaar die het makkelijker maken om te communiceren, administreren en te organiseren. Een groot platform in schoolcommunicatieoplossingen is Social Schools. Zij bieden een zeer uitgebreid platform zoals de school app en de basisschool app met alle tools die nodig zijn voor een goede informatievoorziening en communicatie. Op deze manier kan een hoop tijd (en gezoek) bespaard worden. 

Door admin