wat-is-de-gezondste-thee

Over het onderwerp “Welke thee is het gezondst” kan je dagen een boompje over op zetten. De wereld van de thee biedt voor elk wat wils en hangt af van individuele smaak, jouw gemoedsstemming en welke doelen jij beoogt op vlak van gezondheid. Eén misverstand kan je meteen uit de weg ruimen. De gezondste thee is afkomstig van de theeplant Camellia sinensis. Voor alle duidelijkheid: witte, groene, zwarte of oolong thee komen allemaal van dezelfde plant. Andere thee is vanuit technisch oogpunt aanzien als tisane. Ook wel kruidenthee genaamd. Wat de gezondste thee van de theeplant zo speciaal maakt in smaak is de manier waarop de thee wordt gekweekt, geoogst en voorbereid.

Welke thee is het gezondst hangt af van verschillende criteria

Zwarte, oolong, groene en witte thee hebben allemaal allemaal antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende pluspunten. Het antioxidant gehalte bevat bij elk type zijn eigen individuele voordelen die je kunnen helpen om beter te kunnen beslissen welke jouw keuze is. Welke thee is het gezondst hangt af van drie parameters waar je naar moet kijken: de antioxidant waarde, de neiging om zware metalen te hebben en de hoeveelheid cafeïne.
Of cafeïne een positieve of negatieve werking op jou lichaam heeft hangt af van je DNA, het zogenaamde CYP1A2 gen. Een variant van dit gen zorgt ervoor dat de lever heel snel cafeïne afbreekt. Wie twee of meer over die genen beschikt heeft van de cafeïne in koffie of thee het minste last. Dit betekent niet dat je als langzame stofwisselaar geen cafeïne houdende thee mag drinken. Je moet alleen maar de hoeveelheid thee indammen. Witte thee neigt het minst cafeïne te bevatten, maar voor het overige hangt het af van de hoeveelheid thee die je drinkt en hoe lang de thee heeft getrokken. Het heeft nauwelijks invloed of het de gezondste thee is of niet.

welke-soort-thee-is-het-meest-gezond

Welke soort thee is het meest gezond: vermijd thee uit China

In veel plantaardige producten worden zware metalen zoals lood aangetroffen omdat het uit de grond wordt opgenomen. Het is algemeen geweten dat thee lood in een hoger tempo opslorpt. Omdat witte thee eerder wordt geplukt dan de andere theesoorten, is het aantal lood eveneens lager. Als je geen witte thee wil drinken kan je best geen thee drinken die afkomstig is uit China. De Chinese industrie zorgt voor een vervuiling dat de theebladeren een hoger loodgehalte hebben dan in andere landen. De gezondste thee kan je vinden in Japan waar je minder dat probleem ondervindt.

De verschillende soorten thee en hun speciale bewerkingen

Witte thee: laagste cafeïne gehalte van alle theesoorten

Als je de vraagstelling wil beantwoorden welke soort thee is het meest gezond, moet je enkele productieprocessen voor het oogsten van de verschillende theesoorten checken. Om oxidatie te reduceren, worden de bladeren gestoomd en gedroogd. Witte thee heeft weinig cafeïne gehalte en is makkelijk verteerbaar. Het is een uitstekende gezonde keuze voor wie problemen heeft met cafeïne en toch een opbeurende drank wil.

Groene thee: de Rolls Royce onder de theesoorten

Welke-thee-is-het-gezondst

Groene thee is de meeste populaire theesoort wereldwijd. Welke thee is het gezondst? Dan moet je niet lang op een positief antwoord wachten. Volgende kenmerken zorgen er voor dat groene thee met kop en schouder de gezondste thee is:

  • Verbetert de huid
  • Vertraagt veroudering
  • Vermindert de kankergroei
  • Verbetert de hersenfunctie
  • Beschermt tegen hersenziektes
  • Vermindert de kans op hart- en vaatziekten
  • Keert diabetes om
  • Vermindert ontstekingen
  • Verhoogt het metabolisme

Zwarte thee: ontbijt zonder zwarte thee is voor Engelsen heiligschennis

gezonde-thee

Een ontbijt zonder zwarte thee wordt voor de Engelsen als heiligschennis aanzien. Voor hun is de donkerkleurige thee de enige thee die bestaat. Zwarte thee is een mix van verschillende zwarte theesoorten uit verschillende regio’s. Zwarte thee herbergt de meeste cafeïne

Oolong thee en de link met obesitas

Oolong thee mag misschien niet zo bekend zijn dan de andere theesoorten, maar heeft voor mensen die kampen met overgewicht een helende werking. Onderzoeken hebben bewezen dat oolong thee obesitas kan voorkomen.

Door admin