Heb jij vaak moeite met sociale situaties en merk je dat je veel situaties vermijdt of er dagen tegenop ziet? Dan zou jij wel eens verlegen of introvert kunnen zijn. Als deze angst echter zulke grote vormen aanneemt dat het belemmering in jouw leven vormt, zou het ook een teken kunnen zijn van een sociale angststoornis. Lees snel verder, want wij leggen je uit wat het verschil is.
De wereld bestaat uit introverten en extraverten mensen. Soms lijken de introverten mensen wel aan het kortste eind te hebben getrokken. Sociaal zijn is nou eenmaal een belangrijke vaardigheid om goed mee te kunnen in de samenleving. Als je van nature erg op jezelf of verlegen bent, kan dit aardig lastig zijn. De behoefte om aardig gevonden te worden of een leuke baan te vinden is er namelijk niet minder om. Loop jij vaak tegen sociale obstakels aan? Dan zou het kunnen dat je niet verlegen bent, maar een sociale angststoornis hebt. Wij leggen je het verschil haarfijn uit!
Als je dit herkent ben je waarschijnlijk verlegen
Een verlegen person kan moeite hebben met grote groepen of sociale activiteiten als feestjes. Verlegen personen komen dan ook het best tot hun recht bij bekenden waarbij zij zich helemaal op hun gemak voelen. Als je verlegen bent, vind je een feestje waarschijnlijk wel leuk, maar sta je liever niet in het middelpunt van de belangstelling. Jij zal niet snel feestelijke flyers laten drukken en deze onder grote groepen mensen verspreiden. Jij bent ook niet de persoon die op een wildvreemde afstapt of veel ruimte opeist tijdens een feestje, maar je hebt het wel naar je zin met de mensen die je graag mag en vertrouwd. Naar voren geroepen worden om een speech te geven, lijkt je verschrikkelijk, maar die mogelijkheid boezemt je niet zo veel angst in dat je er constant mee bezig bent of daarom situaties vermijdt.
Als je dit herkent ben je waarschijnlijk introvert
Een introvert laadt op door alleen tijd door te brengen. Dat betekent dat je het waarschijnlijk hartstikke leuk vindt om vrienden te zien, te werken met collega’s en misschien ben je zelfs een enorm feestbeest. Maar om te ontspannen en te ontladen van jouw drukke leven, moet je echt regelmatig wat tijd alleen doorbrengen. Soms snap je niet hoe anderen het doen, constant maar in de weer zijn en van de ene sociale activiteit naar de andere gaan. Jou niet gezien, na een feestje kijk jij er ongelooflijk naar uit om weer naar huis te gaan en je in jouw veilige cocon te begeven.
Het verschil met een sociale angststoornis
Als verlegen of introvert persoon, kan je ook te maken hebben met sociale angsten. Je kan bijvoorbeeld bang zijn om in de belangstelling te staan of voor het blok gezet te worden. Je kan piekeren of mensen je wel aardig vinden en of je niks geks hebt gezegd. Toch vallen deze angsten niet gelijk in de categorie angststoornis. Een belangrijk regel in de psychologie is namelijk dat het een stoornis wordt, als het je leven significant belemmert. Zolang je deze angsten onder controle hebt, kan relativeren en niet jouw leven laat bepalen, is er dus niks aan de hand. Mensen met een sociale angststoornis hebben die controle over hun angsten niet. Zij ervaren deze angsten zo heftig en reëel, dat ze alles wat deze angsten kan triggeren kosten wat kost vermijden. In dat geval worden jouw angsten de baas van je leven en is het een goed idee om hiervoor hulp te zoeken.
De huisarts weet raad
Als je vermoedt dat je last kan hebben van een sociale angststoornis, is het altijd een goed idee om hiervoor hulp te zoeken. Waarschijnlijk ben jij deze angsten als normaal gaan zien en probeer je desondanks een zo leuk mogelijk leven te leiden, maar met de juiste hulp kan jouw leven een stuk makkelijker zijn. Maak daarom een afspraak met je huisarts zodat je doorverwezen kan worden naar de juiste persoon om jouw te behandelen. Hulp zoeken is dapper én de beste manier om lastige kwesties in het leven te overkomen.
Dit kan je zelf doen
Naast professionele hulp zoeken, zijn er ook een heleboel dingen die je zelf kan doen om je angsten te verminderen. Ook als je al hulp krijgt voor jouw angsten, is het altijd goed om de volgende tips zo voor mogelijk toe te passen:
- Beweeg genoeg, dagelijks minimaal een half uur.
- Slaap genoeg
- Houd structuur in je dag door elke dag dezelfde tijd op te staan, ga dezelfde tijd naar bed en eet op vaste momenten.
- Eet voldoende voedingsstoffen
- Drink zo min mogelijk koffie en alcohol, dit kan je angststoornis namelijk verergeren
- Gebruik geen drugs, dit is een grote trigger voor angsten
- Zoek steun bij de mensen die je lief hebt
- Probeer angsten te overwinnen door de dingen die je eng vindt toch te doen
Of je nu verlegen bent, introvert bent of een sociale angststoornis hebt, het heeft allemaal één ding gemeen. Dit definieert niet wie jij bent als persoon. Ook als je soms moeite hebt in bepaalde sociale situaties, kan je hier altijd aan werken om het uiteindelijk makkelijker te gaan vinden.