gewoontes die je leven kunnen veranderen

Kleine veranderingen kunnen bij elkaar een heel groot verschil vormen. Toch willen mensen vaak veel te snel en veel te drastisch het roer omgooien. Het resultaat is dat de meeste mensen vroegtijdig de handdoek in de ring gooien omdat het simpelweg niet werkt. Wil je graag wat positieve veranderingen aanbrengen in je leefstijl? Begin dan met  deze 5 kleine gewoontes die een wereld van verschil maken!

Goede voornemens zijn een populaire valkuil. Op 1 januari beginnen de meeste mensen met diëten en op 2 januari zijn de meesten al gestopt. Of je nu gezonder wil eten, meer wil bewegen, stress wil verminderen of je huis beter op orde wil hebben, klein beginnen werkt het best. Door je doelen specifiek en behapbaar te maken, is je kans van slagen ten slotte het grootst. Gezonder leven is een vaag begrip, waardoor je snel terug kan vallen in oude patronen. Pak daarom één ding tegelijk aan en zorg dat het écht een gewoonte wordt. Daarom zetten wij 5 kleine verandering voor je op een rijtje die écht een verschil gaan maken. Het mooiste is dat je er maar twee minuten aan kwijt bent! 

kleine veranderingen die je leven kunnen veranderen

Bewust ademhalen

Ademen is natuurlijk een proces wat automatisch gaat en daardoor denk je er waarschijnlijk nauwelijks over na. Dat betekent echter niet dat ademhalen niet verkeerd kan gaan. Sterker nog, een verkeerde ademhaling ligt ten grondslag aan een heleboel vervelende kwaaltjes én stress. Wanneer je angst of stress voelt, ga je namelijk automatisch sneller of onrustiger ademen, wat dit gevoel in stand houdt. Een goede gewoonte om stress en angstige gevoelens te verminderen is dus om af en toe heel bewust adem te halen. Door dit te doen wanneer je deze gevoelens voelt aankomen, geef je je lijf een seintjes dat stress helemaal niet nodig is en je weer kan ontspannen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus het liefst let je elke dag een paar minuutjes bewust op jouw ademhaling. Leg je hand op je buik en adem rustig in en uit door je neus. Doe dit op momentjes dat je even niks te doen hebt, zoals bij het stoplicht, en je hebt gelijk je dagelijkse mini-meditatie te pakken! 

5 kleine gewoontes die je leven veranderen

Elk uur even bewegen

De meeste mensen bewegen lang niet meer zoveel als eigenlijk zou moeten. Het voedingscentrum raadt een half uur per dag aan, maar dat is niet het complete verhaal. Als je veel zit, zoals bij een kantoorbaan, kan je namelijk nog tegen wat extra kwaaltjes aanlopen. Al na drie uur aan één stuk door zitten, neemt de doorbloeding naar je hersenen af en word je suikerregulatie slechter. Op de lange termijn verhoogt veel zitten het risico op nare ziektes als diabetes, obesitas, kanker en hartkwalen. In de avond een rondje wandelen of een uurtje sporten compenseert dit niet. In plaats daarvan kan je beter aanleren om elk uur even van je bureaustoel of de bank te komen en iets van beweging te pakken. Dat mag ook een paar rondjes door kantoor of een paar goede rek- en strekoefeningen zijn. Kun je daarna gewoon alsnog gaan sporten, want dat is natuurlijk voor andere dingen wél weer heel goed! 

Manifesteer je suf 

Als je veel bezig bent met zelfontwikkeling en doelen stellen, is het belangrijk om deze concreet te maken. Bedenk je goed wat je wil veranderen in je leven en welk impact dit zal hebben. Bedenk ook wel kleine doelen je daar aan kan koppelen die je diezelfde dag nog kan bepalen. Zo kan je elke morgen opstaan met een doel wat je daadwerkelijk die dag kan afvinken en geef je jezelf direct credits voor de (kleine) stappen die je zet in zelfontwikkeling. Vervolgens manifesteer je dit doel natuurlijk helemaal suf. Eerst geloven, dan volgt doen automatisch!   

kleine gewoontes die je leven veranderen

Wees dankbaar

Zelfontwikkeling is prachtig, maar altijd vooruitkijken maakt je ook niet gelukkig. Daarom is het belangrijk om regelmatig in het moment te leven of zelfs even achterom te kijken. Sta elke dag even stil bij alles waar je dankbaar voor bent en wat je al bereikt hebt. Hoe zonde is het om een doel te bereiken om vervolgens direct weer door te gaan naar de volgende? Een behaald doel bestaat altijd uit vele kleine stappen die over een langere periode gemaakt zijn en zonder deze stapjes was je nergens. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Schrijf daarom elke ochtend of avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent, hoe klein of groot deze dingen ook zijn. Zo zul je gauw merken dat je een stuk positiever en meer tevreden in het leven staat.  

gewoontes die je leven veranderen

Stap gelijk (met het goede been) uit bed

Druk jij elke morgen 5 keer op de snooze-knop om vervolgens bloedchagrijnig en nét iets te laat uit je bed te stappen? Dan wordt het tijd om deze gewoonte zo snel mogelijk uit te zwaaien. Je lijf gaat namelijk helemaal niet lekker op die wakker worden – slapen – wakker worden – routine die jij jezelf hebt aangeleerd. Sta daarom elke dag binnen 15 seconde naast je bed en ontdek hoe uitgerust je wakker wordt. Daardoor worden je ochtenden fijner en de hele dag productiever! Deze tip kost je overigens geen twee minuten, maar scheelt juist tijd. Dat kun je dan weer besteden aan, we noemen maar wat, een paar goede ademhalingsoefeningen of dankbaarheidsessies.  Hà, twee vliegen in één klap! 

Ga jij deze tips toepassen in jouw dagelijkse leven? Ook voor deze toegankelijke tips telt: verwacht niet te veel van jezelf in één keer. Elke goede gewoonte is namelijk mooi meegenomen!

Door Eleni