dagboek-bijhouden

Het bijhouden van een dagboek. Voor de één zal het een hobby zijn, aan de ander zal het niet besteed zijn en vindt het onnodig tijdverdrijf. Toch kan een dagboek bijhouden zowel geestelijk als fysiek gezond zijn. Het voordeel is ook dat je helemaal zelf bepaald hoe je schrijft, wat je schrijft en hoeveel je schrijft. De één zal een uitgebreide beschrijving geven van de dag en hoe hij of zij zich voelt en een ander schrijft heel summier enkele punten op. Je bepaald dus zelf hoe jij je dagboek bijhoudt. In Ieder geval kun je profiteren van de voordelen van een dagboek bijhouden. 

Het schrijven in een dagboek is ontspannend

Velen zullen zich nog de zere pols herinneren die je overhield na het schrijven van een dictee. Dit zullen velen dan ook niet als de voordelen van een dagboek bijhouden zien. Maar een dagboek bijhouden is toch iets heel anders dan het schrijven van een dictee. Je zult merken dat het ontspannend werkt en heel goed is voor je gemoedsrust. Je hoeft ook niet snel te schrijven, maar kunt in alle rust de zinnen overdenken die jij op papier wilt zetten. Het schrijven in een dagboek wordt een moment voor jezelf waarin je even tot rust komt. 

Je kunt alles tegen je dagboek vertellen

Je hebt soms van die dagen dat het allemaal tegenzit en je helemaal niet lekker in je vel zit. Ook op zulke momenten is je dagboek je beste vriend. Je kunt je dagboek alles toevertrouwen zonder bang te hoeven zijn dat het wordt doorverteld. Een dagboek werkt dus echt als een uitlaatklep. Als je behoefte hebt om te praten, maar je beste vrienden of familie zijn niet beschikbaar, neem je dagboek en schrijf het op. Je zult merken dat je al heel wat opgeluchter bent dat je je verhaal kwijt bent. 

Een dagboek voorkomt piekeren

Veel mensen hebben last van piekeren. Dit is vooral ‘s nachts het geval en beroofd je van je nachtrust. Hierdoor voel jij je geestelijk niet in orde, maar een slechte nachtrust kan ook gevolgen hebben voor je fysieke gestel. Het kan soms helpen om voordat je gaat slapen even in je dagboek te schrijven. Na verloop van tijd zul je merken dat je veel minder piekert en daardoor ook beter kunt slapen. 

Je kunt beter reflecteren

Naast het schrijven in je dagboek, kan het lezen van je dagboek je ook helpen. Je houdt jezelf in feite een spiegel voor. Je kunt achteraf bepaalde momenten reflecteren en bepaalde keuzes die je toen gemaakt hebt beter begrijpen. Een dagboek bijhouden helpt je daarom zeker ook om jezelf beter te leren kennen. 

Je wordt creatief

Schrijven maakt creatief. Dit is ook letterlijk zo. Je kunt veel beter zinnen gaan vormen en moeilijke woorden onthouden. Dit is dan ook een zeer goede hersentraining. Als je achteraf je dagboek weer terugleest, zul je een proces kunnen waarnemen, waarbij je veel beter kunt schrijven. Je zinnen worden mooier en veel creatiever. Daarnaast zijn er ook nog veel mensen die letterlijk creatief bezig gaan met hun dagboek, door erin te knutselen, te schilderen of te tekenen.

Door admin