Heb je een nieuw huis gekocht? Of heb je gewoon goed gespaard en is je huis toe aan een nieuwe look? Dan is het misschien tijd voor een verbouwing. Dat kan een kleine verbouwing aan één ruimte zijn, of het kan betekenen dat je hele huis verbouwd moet worden. Hoe dan ook is het verstandig om de kosten goed vooraf in kaart te brengen. Zo weet je wat je kwijt zal zijn aan de verbouwing. Daarbij is het wel handig om onvoorziene kosten in acht te nemen.
Begin bij de basis
Als je het hele huis gaat verbouwen, zal er in de basis van de woning misschien al van alles moeten gebeuren. Begin daar met het in kaart brengen van de kosten. De basis heeft bijvoorbeeld te maken met het egaliseren van de vloer, een nieuwe vloer plaatsen, de kozijnen vervangen, de leidingen en elektra verplaatsen of wegwerken, etcetera. Het is hoe dan ook vaak het eerste dat je doet voor een flinke verbouwing. Ook als het alleen om schilderwerk gaat is het handig om te weten wat voor kozijnen schilderen de kosten zijn.
Per ruimte
Daarna kun je per ruimte kijken wat er moet gebeuren. Dat zijn vaak meer verbouwingen aan de oppervlakte, tenzij het om sanitaire ruimtes gaat. Want wat kost een toilet plaatsen bijvoorbeeld? Dat is wel iets dat meer vereist dan alleen de muren naar wens maken. Badkamers en keukens kunnen grote kostenposten vormen als je een flinke verbouwing in gedachten hebt. Dit zijn, naast de basisdingen, dan ook belangrijke onderdelen om in acht te nemen bij het in kaart brengen van de kosten. Je wilt in beiden gevallen niet inleveren op kwaliteit.
Offertes vergelijken
Als je de werkzaamheden in kaart hebt gebracht, kun je meerdere offertes gaan opvragen. Zo kun je offertes vergelijken en krijg je een beeld van de precieze kosten die je kwijt zal zijn. Het is daarbij handig om je te realiseren wat je budget precies is en of je alles uit kunt uit laten voeren binnen dat budget. Misschien moet je keuzes maken om bepaalde dingen uit te stellen. Zorg dan dat je eerst de basis, zoals vloeren, muren en leidingen, op orde krijgt. Die zijn lastiger om achteraf nog een keer te doen als andere werkzaamheden al wel zijn uitgevoerd.
Onvoorziene kosten
Houd ook altijd rekening met onvoorziene kosten. Als je budget net genoeg is voor alle werkzaamheden en er gaat iets mis – bijvoorbeeld door noodweer of wanneer er iets gevonden wordt waar moeilijk omheen te werken is voor de verbouwing – dan zul je alsnog ergens moeten inleveren. Dat wil je natuurlijk voorkomen, dus bouw een marge in je budget.