droomkachel

In de winter zie en ruik je altijd veel huishoudens een kacheltje branden. Dit is natuurlijk heerlijk warm in de koude winter! Welk kacheltje er brandt verschilt van huishouden tot huishouden. De één geeft de voorkeur aan een gaskachel, anderen zweren bij een houtkachel. Maar wat is dan precies het verbruik van deze twee kachels? En waarom wordt er gekozen voor een gashaard, en niet voor de houtkachel? Je leest het in dit artikel.

Het verbruik van gashaarden

Het is lastig om een kostenplaatje te geven voor wat het gemiddelde verbruik van een gaskachel nu precies is, want voor iedereen is het verbruik anders. De één gebruikt hem dagelijks, de ander maandelijks. Daarnaast is een kleine kamer natuurlijk veel sneller warm dan een grotere kamer, dus zal de kachel minder lang aan staan. 

Ook speelt de isolatie van het huis een grote rol. Maar uitgaande van een woonkamer met gemiddelde grootte (30 vierkante meter) in een goed geïsoleerd huis, waarin de gashaard vier uur lang brandt op volledig vermogen, dan kan er worden uitgegaan dat het totaal ongeveer €2,00 kost. De rekensom is als volgt: één kuub gas per uur kost €1,00. De gashaard brandt per uur 0,5 kuub gas. Twee kuub keer €1,00 is dan totaal €2,00.

Voordelen gashaarden

Er zijn een aantal voordelen die een gaskachel aantrekkelijker maken dan een houtkachel. Het onderhoud is namelijk vrij simpel van gashaarden. Je hoeft alleen het ruitje van de gashaard schoon te maken. Dit kan je uiteraard zelf doen. Het grote onderhoud kan je beter wel jaarlijks uitbesteden aan een erkende vakman. Het onderhoud van een houtkachel is minder simpel. Je moet onder andere minimaal één keer per jaar de schoorsteen laten vegen. 

De gaskachel is aangesloten op de gasleiding, dus je bent altijd verzekerd van brandstof. Hout verzamelen of kopen zoals bij de houtkachel nog wel nodig is, is verleden tijd. Dit betekent tegelijkertijd ook dat er minder troep bij komt kijken. 

Je kunt bij een gashaard kiezen uit verschillende soorten vuren welke tegenwoordig niet meer te onderscheiden van een echt haardvuur. Zo kun je kiezen voor het vuurtje dat het beste bij jou past. Je kunt vaak ook kiezen voor sfeerverlichting. Je kunt dan met een afstandsbediening zelf kiezen hoe hard of zacht je het vuur zet. Daarnaast kun je kiezen voor een dubbele brander. Hiermee kan je het vuur op twee vermogens laten branden. Je kunt het tijdens een mooie lenteavond op half vermogen laten branden, en op een koude winterse avond laat je het branden op hoog vermogen.

Welke haard heeft jouw voorkeur? Brand jij liever een gashaard of een houtkachel?

Door admin