vegetarische-barbecue

Verantwoord barbecuen

Mooi weer, een gezellige zondagmiddag met vrienden: wat is er fijner om zo’n dag af te sluiten dan met een gezellige barbecue? Veel mensen denken dat een bbq gepaard gaat met veel calorieën en ongezonde voedingsmiddelen. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn, met wat slimme tips voor een gezonde barbecue kun je lekker én verantwoord barbecueën. Niks staat dan nog in de weg voor heerlijke lange zomeravonden! 

Tips voor een gezonde barbecue

Barbecueën is lekker, maar zorgt vaak wel voor een behoorlijk aantal calorieen. In plaats van te grijpen naar vet vlees en wit stokbrood kun je prima letten op gezonde dingen voor op de bbq. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van vlees door groentes. Champignons, paprika, courgette, uitjes: allemaal smaakvolle alternatieven. Ook lekker is het spiesjes te maken met diverse groentes die je op de bbq kunt grillen. Wat olie erbij, wat kruiden, en je hebt een erg lekkere en verantwoorde maaltijd. 

Alternatieven voor de standaard bbq

Witbrood kun je prima vervangen door tarwe (stok)brood. Dat is voedzamer en net zo lekker. Wanneer je niet zo’n fan bent van groenten, dan is vis ook erg lekker op de barbecue. Nog meer gezonde dingen voor op de bbq? Denk dan aan mager vlees zoals kipfilet, kalkoen of een biefstukje. Dit zijn fijne alternatieven voor het wat ongezondere en vettere varkensvlees. 

Hapje én een drankje

Natuurlijk hoort er ook wat te drinken bij een barbecue. Een gezellig wijntje of biertje is natuurlijk lekker, maar er zijn ook meer dan genoeg gezondere alternatieven te bedenken. Zet bijvoorbeeld een aantal kannen water koud, gevuld met munt, schijfjes citroen of vers fruit. Zo zorg je voor een frisse dorstlesser die er ook nog eens mooi uitziet op tafel. 

Ga voor zelfgemaakte sausjes

Veel lekker en gezonder dan de kant-en-klare sauzen uit de winkel, is het zelf maken van sausjes. Dat is veel simpeler dan je denkt. Op internet vindt je een grote diversiteit aan gezonde bbq recepten om zelf je salsa-saus of Tzatziki te maken. 

Vergeet ook de snacks niet

Een bbq is tot slot natuurlijk niet compleet zonder lekkere en verantwoorde bijgerechtjes. Snacktomaatjes, komkommer of een heerlijk recept voor een zelfgemaakte salade. Er zijn veel gezonde bbq recepten te vinden die jouw bbq tot een groot succes maken. Op deze manier kun je verantwoord barbecuen. 

Door admin