alcoholisme

De gevolgen van alcohol op de gezondheid kent ondertussen al zo goed als iedereen. Het doet geen wonderen voor de lever en ook jouw andere organen zijn niet per se grote fans. Het is dan ook niet fout om je af en toe de vraag te stellen “Drink ik teveel?”. Wat het juiste antwoord op die vraag is vinden veel mensen dan weer net wat minder duidelijk. Voor de ene is één glas per week te veel en voor de andere één glas per uur nog te weinig. Maar vanaf wanneer mag je nu eigenlijk wel spreken over een alcoholprobleem?

Drink je nou echt te veel?

Drink ik teveel? Het is een vraag die je niet zelf kunt beantwoorden op het gevoel. Het is nochtans wel een vraag waar een duidelijk antwoord op kan gegeven worden. Drink je meer dan 1 à 2 glazen per dag is dat hoe dan ook te veel. Drink je elke dag in de week alcohol of slechts één dag niet? Dan drink je te veel. Dit betekent overigens nog niet dat je meteen een verslaving hebt, maar betekent wel dat het tijd is om op onderzoek uit te gaan wat de reden van jouw drankgebruik is. Een beetje introspectie kan hierbij geen kwaad.

Wanneer is het dan een verslaving?

De grens met een verslaving is niet altijd duidelijk, maar er is wel een heldere checklist die je af kunt gaan. Drink je elke dag, vaak overdag en alleen en heb je het moeilijk om te stoppen? Is er af en toe een black-out in het spel of laat je bepaalde verplichtingen schieten omdat je gedronken hebt? Dan kan je met een behoorlijke zekerheid spreken over een verslaving.

Symptomen alcoholverslaving

De symptomen alcoholverslaving hebben vast en zeker niet altijd met het lichamelijke aspect te maken. De gevolgen van alcohol op de gezondheid zijn groot, maar de gevolgen voor het sociale leven ook. Merk je dat jouw tolerantie tegenover alcohol de hoogte inschiet? Voel je vaak de nood of het verlangen naar alcohol? Vertoon je door de drank meer risicogedrag? Zijn er door het drinken moeilijkheden ontstaan binnen jouw relatie, op het werk of met jouw vrienden? Dat zijn stuk voor stuk zaken die wijzen op een verslaving. Gelukkig is het echter nooit te laat. Met de juiste hulp valt elke verslaving te verslaan.

Door admin