Als je op zoek gaat naar een goede zangmicrofoon voor op het podium, dan kom je erachter dat daar enorm veel keuze in is. Er zijn de meest uiteenlopende microfoons te vinden, met ook nog eens uiteenlopende specificaties. De Shure SM58 wordt als allround microfoon gezien, maar is dit ook de juiste keuze voor jou? Hoe vind je eigenlijk überhaupt de juiste zangmicrofoon voor jou?
Microfoons die ontwikkeld zijn om de menselijke stem op te nemen
Uiteraard zijn zang- of spraak microfoons helemaal ontwikkeld om de menselijke stem op te nemen. Hier is bij de ontwikkeling veel aandacht besteed aan de midden frequenties, omdat die frequenties zorgen voor de verstaanbaarheid. Aangezien onze stem geen enorm lage frequenties heeft, hoeft de mic daar niet veel aandacht aan te besteden.
Popfilter
Elke zang- of spraak microfoon heeft een ingebouwde zogenaamde ‚pop filter’ die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de letters ‚P’ en ‚F’ geen vervelend gerommel veroorzaken. Naast dit filter heeft een goede zang- of spraak microfoon een behuizing die erop is ontworpen dat er geen bijgeluiden ontstaan als je deze vasthoudt terwijl je zingt of praat.
Zowel zang- als spraakmicrofoon ontwikkelt voor menselijke stem
Eigenlijk maken we geen onderscheid tussen een zangmicrofoon of een spraak microfoon. Beide typen microfoons zijn ontwikkeld voor de menselijke stem. Je hoeft dan ook niet speciaal op zoek te gaan naar een microfoon met het woord ‚zangmicrofoon’ in de naam.
Speciaal ontwikkelde microfoons
Er zijn wel microfoons die speciaal zijn ontwikkeld voor de spraak, zoals de zogenaamde ‘reporter microfoon.’ Dit type microfoon heeft vaak een ‚omnidirectionele richtingskarakteristiek.’ Dit is er om te verstaanbaarheid te verbeteren als je bijvoorbeeld iemand interviewt. Voor concerten is deze mic niet handig, omdat deze dan ook andere instrumenten versterkt. Daarnaast zijn er de (meestal draadloze) ‚lavalier-microfoons’, ofwel ‚dasspeld-microfoons.’ Die zijn zo ontworpen dat je ze aan je kleding kunt vastmaken en ze zo min mogelijk opvallen. Als je veel beweegt, hoor je echter geritsel, en ze vangen doorgaans veel van de omgeving op. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor concerten.
Draadloos heeft zo zijn voor- en nadelen
Als je veel bewegingsvrijheid nodig hebt op het podium, of als kabels om een andere reden hinderlijk zijn, dan kan een draadloze microfoon een goede oplossing zijn.
Maar microfoons mét draad hebben zo hun eigen voordelen. Ze zijn betaalbaarder, doordat er geen systeem nodig is voor de draadloze signaaloverdracht. Door het ontbreken van een ingebouwde zender, zijn bedrade microfoons bovendien compacter. Daarnaast hoef je je nooit zorgen te maken over lege batterijen, toegestane frequentiebanden, storingen van andere draadloze apparaten of allerlei zaken die het signaal kunnen blokkeren, zoals muren.