motoboot

De juiste elektrische buitenboordmotor kiezen voor op je boot valt nog niet mee.  Hedentendage is het aanbod namelijk enorm groot, waardoor het moeilijk is om overzicht te houden. Daarbij, er bestaat niet zoiets als ‚de perfecte motor’, het is maar net welke eisen en wensen jij er aan stelt. Aangezien dat voor iedereen anders is, helpen wij je op weg bij het kiezen van de juiste voor jou.

Motortype

Als eerste moet je bedenken of je een twee- of viertakt motor will. Tegenwoordig is het vinden van een tweetaktmotor behoorlijk moeilijk en is dit eigenlijk geen serieuze optie meer. Dit is vooral een ontwikkeling van de laatste 10 jaar: tweetakt motoren zorgen voor meer vervuiling dan viertaktmotoren en een viertaktmotor is daarnaast stukken efficiënter. Yamaha bracht in 1984 hun eerste 4-takt Powerhead uit, waarbij de lat hoger werd gelegd in technisch opzicht.

Het aantal cilinders

Ook het cilinderaantal kan verschillen en dus is het belangrijk om te bedenken welke voor jou de juiste is. Dankzij meer cilinders kan de motor, indien nodig, meer vermogen leveren. De motoren van veel fabrikanten zijn gebaseerd op een ontwerp met 3 cilinders, maar veel Yamaha-motoren bijvoorbeeld hebben 4 cilinders.

Het aantal pk’s

In Europa hebben de meeste boot motoren een vermogen van tussen de 40 en 120 pk. Het aantal pk zegt natuurlijk alles over de acceleratie: hoe meer vermogen de motor heeft, hoe sneller de boot zijn maximale snelheid zal bereiken. Maar ook, hoe meer pk’s, hoe groter de motor moet zijn. 

Let goed op het maximumvermogen van je boot

Elke boot op de markt heeft een maximumvermogen en dit vermogen bepaalt hoeveel pk de boot aan kan. Overigens is het goed om te beseffen dat hoe meer pk de motor heeft, hoe duurder de verzekering van de boot wordt. Dit kann dus op de lange termijn voor extra kosten zorgen als je de verkeerde motor koopt. Let hier dan ook goed op!

De ideale motor vinden

In een perfecte wereld zou de motor bijna geen brandstof moeten gebruiken, heel stil moeten zijn en niet moeten ruiken. Niemand wil namelijk de hele dag in de uitlaatgassen van een motor zitten of de ander niet kunnen verstaan omdat de motor aan staat. Laat je dus hier goed over voorlichten en maak, indien mogelijk, een proefvaart in een boot met de motor waar je interesse in hebt.

Voortstuwing

De propeller is het element van de motor dat de kracht levert voor voortstuwing. Propellers lijken feitelijk in veel opzichten op autobanden. Ze zijn afgestemd op het formaat van de boot en de motor waarvoor ze worden gebruikt, en op de omgeving waarin ze varen. Propellers kunnen dus niet zomaar universeel worden gebruikt en het is een vak apart. Een  goede dealer helpt je echter en laat je een testvaart maken, meet de motor prestaties en kijkt samen met jou naar het juiste model.

Door admin