Het examen voor je rijbewijs kan een zenuwslopend iets zijn. Niet alleen zijn de kosten vrij hoog en wil je dus het liefst direct slagen, maar daarnaast opent het hebben van een rijbewijs een hoop deuren en dus wil je dat zo snel mogelijk hebben. Zenuwen zijn normaal, maar de beste manier om ze te kalmeren op de dag van je rijexamen is om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Gebruik daarom onderstaande tips om je hoofd koel te houden op die grote dag.

Leer je test routes kennen

Het is onmogelijk om te weten waar je op de dag van je rij examen naartoe wordt geleid of met welk verkeer of gevaren je onderweg te maken krijgt. Maar als je eenmaal je testcentrum hebt geselecteerd, kun je altijd vooraf de omgeving en test routes leren kennen. Wij raden daarom ook altijd aan om een testcentrum te selecteren in een stad die je goed kent. Vaak wordt dat natuurlijk al vanuit de rijschool geregeld, maar we zeggen het nog maar eens: denk lokaal, omdat je daar de wegen beter kent. Woon je bijvoorbeeld in Dordrecht? Ga dan op zoek naar een autorijschool Dordrecht! Zorg ervoor dat je op verschillende wegen hebt geoefend. Een mix van hoofd- en secundaire wegen, landweggetjes en vierbaanswegen is belangrijk als je op de examendag niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan.

Wees op tijd

Het is een voor de hand liggende tip, maar als je op tijd voor je examen verschijnt, begin je op de juiste manier en zonder stress. Als je te laat aankomt, loop je het risico het helemaal te missen, terwijl je door te haasten om er op tijd te zijn je zenuwachtig zult voelen, zelfs als je het haalt. Kom 10-20 minuten van tevoren naar het examencentrum, zodat je lang genoeg hebt om je voor te bereiden, maar niet te lang hoeft te wachten. Zorgen voor een goede nachtrust is ook belangrijk om onnodige stress of angst te voorkomen.

Neem vooraf een les

We raden je ook aan om indien mogelijk een rijles in te passen op de dag van het examen, op die manier kun je eventuele manoeuvres doornemen of om opheldering vragen over last-minute vragen die je hebt. Een les vooraf zal je zenuwen helpen kalmeren en je in de juiste gemoedstoestand brengen om te autorijden.

Neem je instructeur mee voor geruststelling

Het is zeker niet verplicht om iemand mee te nemen, maar houd er rekening mee dat je de mogelijkheid hebt om je instructeur mee te nemen in de auto voor de duur van het examen. Het kan je helpen om je meer op je gemak te voelen. Ze zullen ook een ander paar ogen bieden, dus als je toevallig zakt, zullen ze aanvullende constructieve feedback hebben. 

Vraag je examinator om te herhalen, indien nodig

Als je een instructie niet goed hoort tijdens je toets, blijf dan kalm en vraag de examinator om deze te herhalen. Paniek zal er alleen maar voor zorgen dat je de focus verliest en misschien fouten gaat maken.

Ga er niet vanuit dat je gezakt bent

Als je een fout maakt, onthoud dan dat je best een klein foutje mag maken tijdens je examen, dus probeer er niet bij stil te lang bij stil te staan, laat het los ​​en ga er altijd van uit dat je nog steeds gaat slagen. Een fout zoals verkeerd afslaan is een kleine fout (zolang het niet voor een potentieel gevaarlijke situatie is), zelfs als het voelt alsof je op dat moment een grote fout hebt gemaakt. Als dit gebeurt, houd dan de controle en laat zien dat je een goede chauffeur bent!

Hopelijk heb je iets gehad aan onze tips, haal je je rijbewijs binnenkort en rijd je binnenkort weg in een nieuwe Polestar 2 of een Tesla model 3!

Door admin