3d-printen

3d printen staat ook wel bekend onder de termen Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing. De 3d printers zijn de laatste jaren sterk in opkomst en worden de laatste tijd steeds meer verkocht. Dat heeft ook te maken met het feit dat deze printers steeds beter én voordeliger zijn geworden. Maar hoe werkt een 3d printer nu eigenlijk precies? En wat zijn de mogelijkheden van dit soort printers? Wat kun je hiermee allemaal maken?

Hoe een 3d printer precies werkt

Het kernprincipe van 3d printen is het omzetten van een digitaal ontwerp of tekening, die een 3d formaat heeft, in een fysiek en tastbaar object. De 3d printers – zoals de geavanceerde en voor industriële doeleinden gebruikte Ultimaker S5, gedetailleerd werkende SLA printer of uitvoeringen die door particulieren gebruikt worden -, maken laag voor laag van een bepaald soort materiaal een voorwerp. Zo kun je gouden sieraden maken met 3d printers, maar ook plastic voorwerpen en allerlei andere soorten industriële producten. De toepassingsmogelijkheden van kwalitatief goede 3d printers als de Ultimaker S5 zijn nagenoeg eindeloos. Voor elke toepassing, zowel industrieel als particulier, is wel een geschikte 3d printer te vinden die jouw opdrachten perfect uitvoert!

Wat je met 3d printen allemaal kunt doen

De geavanceerde ontwerpsoftware die vandaag de dag beschikbaar is om 3d ontwerpen te maken, heeft ervoor gezorgd dat feitelijk iedereen met een Ultimaker S5 printer 3d kan printen. De meest gebruikte softwareprogramma’s voor 3d printing zijn AutoCAD, Rhinoceros en SolidWorks. Stuk voor stuk programma;s die – al dan niet na enige tijd oefenen en experimenteren – prachtige resultaten opleveren. Dat je met een 3d printer, zoals een SLA printer, al jarenlang nagenoeg alles kunt maken, hebben diverse projecten en onderzoeken inmiddels overtuigend aangetoond. Een speciale 3d print van een luchtweg buis redde al in 2011 het leven van een klein kind. En er zijn nog tal van andere fraaie voorbeelden van wat er mogelijk is met Rapid Prototyping. Zo werd in 2012 een test gedaan met het printen van een compleet werkend pistool. Die werd digitaal ontworpen en vervolgens rolde dit pistool uit de 3d printer. En… het wapen werkte ook nog! Zo zijn er nog meer speciale projecten die met 3d printers zijn uitgevoerd en verbazingwekkende resultaten hebben opgeleverd. In 2014 werd er in Zweden zelfs een complete auto geprint met een 3d printer. Maar ook kun je met een SLA printer chocoladevormen maken met dit soort printers, allerlei gave plastic ontwerpen en nog veel meer.

Door admin