bekabeling

Planning en implementatie van een netwerk voor nieuwe gebouwen is onmisbaar. Welke componenten zijn er benodigd, een UTP kabel kopen maar welke? Zijn er zaken die overwogen moeten worden voor de bekabeling in huis? Wij geven tips en trucs voor het netwerk in je eigen huis.

Steen op steen

Iedereen die van plan is een huis te bouwen, heeft veel aan zijn hoofd. Bij de bouw van een nieuw huis moet er met veel zaken rekening worden gehouden, waaronder de juiste planning voor het thuisnetwerk. Een onvolledige planning van het netwerk kan later voor problemen zorgen of hoge kosten met zich meebrengen.

Hoeveel netwerkaansluitingen moet men plannen?

Bij de planning van een nieuwbouw worden beslissingen genomen voor de komende jaren en decennia. De trend gaat steeds meer in de richting van apparaten die via het netwerk met het internet zijn verbonden. Tegenwoordig zijn niet alleen de TV, de NAS en de computer met het eigen netwerk verbonden, maar zijn bijvoorbeeld ook de deurbel, lampen, verwarming, wasmachine en oven via onze smartphones op afstand benaderbaar en zullen dan ook een netwerkverbinding nodig hebben.

In principe wordt geadviseerd om voor elke kamer een wandcontactdoos te plannen, het liefst een dubbele per kamer. In bepaalde ruimtes moet natuurlijk meer dan één wandcontactdoos gepland worden om later voldoende apparaten op het netwerk aan te kunnen sluiten. Deze kamers zouden de woonkamer, de slaapkamer, keuken en bijkeuken kunnen zijn. Hiervoor dient zeker een aantal extra wandcontactdozen punten gepland te worden. . 

Gebruik indien mogelijk lege buizen

Wanneer de mogelijkheid daar is, plan dan lege buizen of kabelgoten in, die tijdens de bouw door wanden, plafonds of vloeren worden gelegd. Hierdoor kunnen kabels gemakkelijk worden vervangen, verlengd of later worden vernieuwd. Lege leidingen zijn een zegen voor latere aanpassingen

De juiste ruimte voor een patchkast

In een patchkast komen alle kabels samen en worden ze op een patchpanel afgemonteerd. De bijkeuken is een favoriete plaats hiervoor. Serverkasten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, voor de gemiddelde eengezinswoning volstaat doorgaans een 10 inch patchkast of een 19 inch wandkast.

Conclusie

Voor de juiste planning van het netwerk in het eigen huis is het raadzaam om voldoende tijd in te plannen. Het netwerk is een centraal onderdeel en mag niet worden verwaarloosd. Raadpleeg bij twijfel een netwerk-expert die kan adviseren, een voor u optimaal betrouwbaar UTP kabel netwerk aan te leggen.

Door admin