leren drinken

Een baby moet alles nog leren en dus ook het zelfstandig drinken uit een beker. Vanaf het moment dat je baby zonder steun rechtop kan zitten, is het veilig om te beginnen met het uit een beker leren drinken. Bij de meeste baby’s is dit rond de zes tot negen maanden. Maar hoe pak je dit nu precies aan? In dit artikel leggen we het je uit. 

Oefening baart kunst

We kunnen je alvast garanderen: er gaat veel geknoeid worden. De eerste keer dat jouw baby met het drinken uit een beker oefent, is het dus ook verstandig om een slabbetje om te doen. Zet je baby eventueel in zijn stoel, zodat hij (of zij) goed rechtop kan zitten. In het begin zal de baby de beker nog niet zelfstandig kunnen vasthouden. Dit moet jij dus voor hem doen. Zet de beker aan de lippen en laat de baby maar lekker oefenen. 

Als de baby iets ouder is (een maand of acht) kan je eens per dag een flesje gevuld met melk vervangen voor een beker met melk. Baby’s vinden melk ontzettend lekker en dus zijn ze extra gemotiveerd om uit de beker te drinken. Zo leren ze het sneller.

De beker leren vasthouden

Nu je baby weet hoe hij uit een beker moet drinken, is het belangrijk dat hij ook leert een beker vast te houden. Een goed idee is om te oefenen met water. Mocht de beker dan plots uit de handen vallen, dan is het in ieder geval makkelijk schoon te maken. Breng de hand van de baby naar de beker en motiveer hem om de beker vast te houden. Het zal in het begin best even duren, voordat hij precies doorheeft wat de bedoeling is en hoeveel kracht er nodig is om de beker daadwerkelijk vast te houden. 

Als de baby de beker goed kan vasthouden, is het nu tijd om te leren om de beker zelf van een tafeltje op te tillen en naar de mond te brengen. Vooral het naar de lippen brengen vinden veel baby’s behoorlijk lastig. Je baby zal echt niet de eerste zijn die de beker aan de kin zet en al het drinken zo over zijn shirtje gooit. 

De beker neerzetten

Als de baby zelfstandig kan drinken is het ook wel zo fijn als hij de beker ook weer netjes kan neerzetten. Ook hier komt weer een hoop geknoei bij kijken, maar dit hoort er nu eenmaal bij. Oefen veel en doe het ook vaak voor. Een beker netjes neerzetten vraagt om een goed ontwikkelde motoriek, dus verwacht niet te snel teveel van je baby. Geef het tijd en ruim die omgevallen bekers met een glimlach op. 

Door admin