mooi-kunstgras

Veel mensen vragen zich of hoe duurzaam kunstgras, ook bekend als namaakgras, eigenlijk is. Kunstgrasmatten bestaan immers uit kunststof? Hoe milieuvriendelijk is het productieproces van kunstgras eigenlijk? Is kunstgras eigenlijk wel geschikt om te gebruiken als je voor optimale duurzaamheid en een milieuvriendelijke tuin wilt gaan? 

Wat wordt er met duurzaamheid bedoeld?

De term duurzaamheid kan verschillend geïnterpreteerd worden. Maar over het algemeen wordt hieronder een product verstaan dat lang meegaat en zo weinig mogelijk schadelijk is voor het milieu. In deze betekenissen is kunstgras kopen zeker een duurzame optie. Maar op welke manieren draagt kunstgras bij aan een duurzame tuin? We hebben de belangrijkste duurzame aspecten van kunstgras voor je op een rijtje gezet. 

Kunstgras gaat erg lang mee

Een van de redenen dat kunstgras een duurzame keuze is, is het feit dat deze grasmatten lang meegaan. Kies je voor het kopen van namaakgras, dan krijg je tegenwoordig doorgaans een garantie van (minimaal) tien jaar op je aankoop. Dat betekent niet dat kunstgrasmatten niet langer mee gaan. Sterker nog: met kwalitatief goede kunstgrasmatten kun je tegenwoordig als snel 25 tot wel 30 jaar probleemloos vooruit. 

Veel kunstgrasmatten worden in Nederland gemaakt

Wat kunstgras als product ook duurzaam maakt, is het feit dat deze matten in Nederland geproduceerd worden en je het product dus niet per se hoeft te laten importeren. Dat scheelt een hoop uitstoot van diesel tijdens het transport. In deze zin zijn kunstgrasmatten dan ook positief als het aankomt op meer duurzaamheid.

Er zitten in kunstgrasmatten geen schadelijke stoffen

Wanneer je kunstgrasmatten uit bijvoorbeeld Azië koopt, dan is er een aanzienlijk risico op matten met schadelijke stoffen erin verwerkt. Kies je voor kunstgrasmatten van Nederlandse makelij, dan heb je de garantie dat de gebruikte grondstoffen en ingrediënten van het product niet schadelijk zijn. Nederlands kunstgras moet namelijk voldoen aan de EN71-3 norm, die een garantie is voor matten zonder schadelijke materialen.

Namaakgras helpt bij de afvoer van regenwater

De laatste jaren is de droogte van de Nederlandse bodem, mede door de hete zomers, een nijpend probleem geworden. Tegelijk komen er periodiek, door de het veranderende klimaat, steeds vaker flinke regenbuien voor, die straten en tuinen blank zetten. Kunstgrasmatten zijn dusdanig ontworpen, dat ze beide problemen niet verergeren, maar juist minder erg maken. Regenwater zakt via een kunstgrasmat snel weg, de bodem in. Dit helpt bij het op peil houden van het grondwaterpeil. Maar ook is prettig dat bij een stevige hoosbui het water snel de grond in zakt en er minder kans is op wateroverlast.

Het materiaal kan gerecycled worden


Het basismateriaal van kunstgras, de kunststoffen die in dit product verwerkt zijn, zin volledig recyclebaar. In die zin leveren kunstgrasmatten een bijdrage aan de circulaire economie en aan meer duurzaamheid. Doordat er gerecycled kan worden, ontstaat er geen extra afval als restproduct en neemt ook de CO2-uitstoot af. Al met al is het gebruik van kunstgrasmatten in de tuin, op een terras of in een sporthal een meer dan duurzame keuze

Door admin