wanneer je een mooie buitenhaard in de tuin hebt, dan is het natuurlijk goed om te weten hoe je daar zo duurzaam en schoon mogelijk in stookt. Dat is niet alleen prettig voor de natuur, maar zorgt ook dat je omgeving minder of geen last van jouw haard heeft. Daarnaast levert duurzaam stoken een hoger rendement op, waardoor je meer van de warmte in je tuin kunt genieten. Benieuwd hoe je dat doet? In dit artikel vertellen we je alle tips en tricks wanneer het gaat om duurzaam stoken in tuinhaarden. Lees dus snel verder en ontdek wat jij kunt doen!
De voordelen van een tuinhaard
Een tuinhaard is een mooie aanvulling op je tuin, die ervoor zorgt dat je extra lang van het buitenleven kunt genieten. Hij staat prachtig op je veranda, je terras of je zithoek, en het vlammenspel is uitzonderlijk gezellig om met familie of vrienden omheen te zitten. Wil je ook graag buiten koken en eten? Dan kun je een haard combineren met bijvoorbeeld een ingebouwde oven. Een mooie aanrader vinden wij de Reny Quaruba buitenhaard, die gemaakt is van stijlvol cortenstaal en een ingebouwd vak voor houtopslag heeft. Het bijzondere uiterlijk van deze houthaard maakt het een favoriet onder de tuinhaardliefhebbers.
Zo stook je duurzaam
Duurzaam en overlastvrij stoken is voor een groot gedeelte afhankelijk van de manier waarop je zelf stookt. Dat betekent dat je ook in een oude houthaard groen kunt stoken. Het is niet alleen goed voor de natuur, maar ook de mensen om je heen zullen minder last hebben van je houthaard. Daarnaast levert duurzaam stoken ook nog eens een hoger rendement op. Maar wat kun jij doen om te zorgen dat je zo overlastvrij mogelijk stookt? Stoken met schoon en droog hout is een goede eerste stap. Zorg dat je hout vrij is van chemische stoffen zoals verf en beits, en dat het de juiste vochtigheidsgraad heeft. Die moet rond de 20% liggen. Je kunt het vochtigheidspercentage meten met een speciaal daarvoor bedoelde meter.
Je eigen stookgedrag maakt het verschil
Ook de Zwitserse methode is een goede stookmethode om te gebruiken wanneer je duurzaam wilt stoken. Je stapelt de houtblokken op van dik naar dun. De toren die daardoor ontstaat steek je vervolgens van bovenaf aan. Hierdoor kan het vuur zich snel verspreiden en ontstaat er een vrijwel volledige verbranding. Dat zorgt ervoor dat er zo min mogelijk rook en fijnstof vrijkomt.