kunstgras tuintrend 2022

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een ​​kunstgras veld te installeren. Voor sommigen komt dit doordat de prijs van kunstgras een stuk omlaag is gegaan in de afgelopen jaren, voor anderen is het het besef dat het klassieke gazon steeds onhoudbaarder wordt in een tijd van mega droogte. 

Voor het gebruik van water over de hele wereld staat de klimaatverandering steeds meer op het spel. Italië riep in juli de noodtoestand uit toen het waterpeil in de grootste rivier tot het laagste niveau in 70 jaar daalde. Het zuidwesten van de VS lijdt onder de ergste droogte in meer dan een eeuw. In de komende 30 jaar kunnen driekwart van de wereldbevolking door droogte worden getroffen. Hoewel plastic graszoden zijn eigen klimaatuitdagingen met zich meebrengen, wordt het steeds meer gezien als een goed alternatief voor echte groene tuinen die kostbaar water verslinden.

Het gazon is aan het sterven. Het is een van de realiteiten waarmee we worden geconfronteerd nu de opwarming van de aarde ons treft. En het zijn niet alleen gazons, maar alles wat we aanraken, proeven, zien, horen en ruiken wordt een beetje anders vanwege de klimaatverandering. Zo zijn mensen ook steeds vaker op zoek naar manieren om hun woning te koelen omdat de hitte regelmatig niet te houden is. 

De opkomst van kunstgras

Een paar decennia geleden was kunstgras vaak een dun tapijt op een hard oppervlak, pijnlijk voor zowel de knieën als de ogen. Atleten die erop speelden, klaagden erover. Maar naarmate het product verbeterde, nam ook de interesse toe. Over de gehele wereld hebben retailers van kunstgras de verkoop zien stijgen tijdens pandemische lockdowns, toen mensen hun geld staken in verbeteringen aan hun huis. Google Trends laat inderdaad een wereldwijde stijging zien in zoekopdrachten naar “kunstgras” in het midden van 2020.

Soorten kunstgras

Kunstgras is in de loop van decennia geëvolueerd en lijkt niet langer op het nep uitziende, plastic-achtige product dat het ooit was. Maar het is nog steeds synthetisch, nog steeds gemaakt van op aardolie gebaseerde kunststoffen. Dit zijn de drie soorten kunstgras:

– Nylon kunstgras wordt beschouwd als het meest duurzaam, maar het is ook het duurst. Het is de stijfste van alle kunstgras materialen. Dus hoewel het goed is voor gebieden met veel verkeer, is het misschien niet ideaal voor gebieden waar kinderen of huisdieren zullen spelen.

– Kunstgras van polyethyleen heeft een realistische uitstraling en textuur en wordt beschouwd als een goede middenklasse optie voor een kunstgrasveld. Het is niet zo duurzaam als nylon, maar het zachte gevoel maakt het geschikt voor speelruimtes en zones waar mensen op blote voeten lopen.

– Kunstgras van polypropyleen is het minst duur, maar ook het minst duurzaam. Omdat het niet bestand is tegen veel verkeer, kan het het beste worden gebruikt voor kleinere gebieden die niet veel dagelijks worden gebruikt.

Kunstgras kopen en installeren

Kunstgras kan professioneel worden geïnstalleerd door bedrijven die gespecialiseerd zijn in synthetische gazons, of je kunt het zelf doen. De installatie omvat het uitgraven van het te bedekken gebied, het verwijderen van stenen, wortels en ander puin en het verdichten en afwerken van het oppervlak. Een ondervloer kan nodig zijn.

Onderhoud en reiniging van kunstgras

Kunstgras is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Hier zijn de meest elementaire reinigings- en onderhouds stappen om de levensduur van een synthetisch gazon te verlengen:

– Verwijder vlekken en gemorste vloeistoffen meteen met een mild huishoudelijk reinigingsmiddel. Voor hardnekkige vlekken kun je een paar druppels ammoniak toevoegen.

– Als huisdieren hun behoefte doen op het kunstgrasveld, ruim dit dan zo snel mogelijk op en spuit het gebied af, evenals alle plaatsen waar dieren plassen.

– Spuit het gazon regelmatig af om opgehoopt vuil en puin weg te spoelen. 

– Hark het gazon met een zachte, niet-metalen hark, voor reiniging en om de opheffing van de vezels te behouden.

– Overweeg voor een goede reiniging te investeren in een bladblazer met zuigfunctie.

Door admin