verschillende-yogastijlen

Yoga wordt eigenlijk al duizenden jaren uitgeoefend in Azië, maar is pas vanaf de vorige eeuw ook hier in het westen steeds populairder geworden. Maar welke yogastijlen zijn er geschikt voor bijvoorbeeld beginners? En welke yogastijlen zijn het populairst uit al die verschillende yogastijlen? In dit artikel leggen we je het uit! 

Hatha: perfect voor mensen die net beginnen met yoga

“Hatha” is een term die je veel zult horen in de yogawereld, want hatha kan verwijzen naar de manier waarop je je lichaam beweegt en er bewust bij ademhaalt. Maar Hatha yoga is ook de naam voor een bepaalde yogastijl die perfect is voor mensen die net beginnen met yoga. Bij Hatha yoga neem je verschillende houdingen (ook wel asana’s genoemd) achter elkaar aan en daarbij maakt het niet veel uit hoe je je lichaam van de ene naar de andere houding beweegt. Meestal moet je elke houding zo’n vijf ademhalingen volhouden, waardoor deze yogastijl ook voor beginners goed vol te houden is. Sommige houdingen zijn echter wel wat moeilijker dan de andere, dus binnen de Hatha yoga bestaan er nog wel verschillende niveaus. 

Vinyasa: vloeiende bewegingen

“Vinyasa” betekent in het Sanskrit “op een speciale manier plaatsen”, maar wanneer het om yoga gaat, laat dit woord zich ook vertalen naar “ademen naar beweging”. Deze yogastijl concentreert zich vooral op hoe je je tussen elke pose beweegt en vergt dus veel flexibiliteit en lenigheid. Dit bewegen moet op een “vloeiende” manier gebeuren, vandaar dat Vinyasa yoga ook wel Flow yoga wordt genoemd. Een van de bekendste yogaseries uit de Vinyasa is de Zonnegroet (Surya Namaskar), bestaande uit twaalf yogahoudingen (asana’s) die je in een dynamische volgorde achter elkaar uitvoert. Bij Vinyasa is het verder wel zo handig dat je een aantal basishoudingen al onder de knie hebt, zodat je wat minder moeite hebt om van de ene naar de andere houding te bewegen. Ook mag je bij Hatha yoga bijvoorbeeld even stoppen tussen elke yogahouding, maar bij Vinyasa is het belangrijk dat je vloeiend van de ene naar de andere houding gaat zonder te stoppen en dit vergt soms heel wat uithoudingsvermogen en spierkracht. 

Ashtanga: afvallen met yoga

Mensen die graag willen afvallen, vragen zich soms af: welke yogastijlen zijn er om vet te verbranden? In het algemeen zijn er verschillende yogastijlen die je bij het afvallen kunnen helpen, maar een van de populairste stijlen is waarschijnlijk Ashtanga yoga. Bij deze vorm van yoga ga je namelijk op een (relatief) snel tempo een aantal intense yogahoudingen af in een bepaalde volgorde en dit herhaal je een aantal keer. Je bent dus constant in beweging en het is ook de bedoeling dat je Ashtanga yoga dagelijks beoefent. Door elke dag aan deze intensieve vorm van yoga te doen en je lichaam te trainen bepaalde yogahoudingen aan te nemen, bouw je vanzelf kracht op en ga je dus ook afvallen.

Door admin