Waarschijnlijk knabbel je regelmatig op een zakje chips of giet je een verfrissend colaatje naar binnen. Wist je ook dat een aantal van onze favoriete snacks niet eens zouden bestaan als deze niet per ongeluk waren uitgevonden?  Lees snel verder als je benieuwd bent welke heerlijke snacks door een toevallige ontdekking in de schappen liggen!

Waar zouden we zijn zonder een goede kop koffie in de morgen? En hoe saai zou de borrel zijn zonder een toastje met blauwe kaas? Als deze snacks niet per ongeluk waren uitgevonden, zou dit onze realiteit zijn! Lees snel verder als je benieuwd bent hoe dit precies zit!

Chips

Tegenwoordig is een filmavondje nauwelijks nog compleet zonder een bakje chips. In 1855 werd de snack per toeval ontdekt door restauranteigenaar George Crum. Hij zou helemaal gestoord zijn geworden van het geklaag van gasten dat zijn aardappelschijfjes en de dikke kant waren. Als tegenreactie besloot hij zijn aardappelen flinter dun te snijden en vervolgens te frituren. Het resultaat? Heerlijke, knapperige chips. Thank you, George! 

Koffie

Veel mensen zijn niks zonder een bakkie pleur in de ochtend. Maar hoe is dan ooit ontdekt dat de koffieboon zo’n magisch effect heeft? De legende zegt dat een herder uit Ethiopië genaamd Kaldi per toeval ontdekte dat zijn geiten enorm energiek werden na het eten van koffiebonen. Zo energiek dat de beestjes een nachtje doorhaalden. Lang verhaal kort, Kaldi maakte een melding bij het plaatselijke klooster en voor hij het wist dronken de monniken massaal een eigen gebrouwen drankje van de koffiebonen om langer te kunnen bidden.  

minder-snacken

Chocolate chip koekjes

Je kent ze wel, de heerlijke robuuste koeken met chocolade stukjes die overgewaaid zijn uit Amerika en al tijden ook immens populair zijn in ons kikkerlandje. Het had niet veel gescheeld, of we hadden nooit van deze heerlijke koekjes gehoord. De toevallige ontdekking van chocolate chip koekjes stamt al uit 1938. Ruth Wakefield, een Amerikaanse chef-kok wilde voor zijn gasten chocolade koekjes bakken, maar had niet genoeg chocolade in huis. Daarom beslaat ze één reep chocolade te verkruimelen door het koekjesdeeg. Het resultaat? Haar gasten vonden het fantastisch, zij deelde het recept met de krant en wij genieten tot de dag van vandaag nog steeds van chocolate chip koekjes! 

koffie-oorsprong

Cola

Dit is misschien wel het meestal bekende verhaal over een geliefde guilty pleasure die eigenlijk nooit zo bedoeld was. Coca Cola is namelijk in 1885 in het leven geroepen door de Amerikaanse John Pemberton als medicijn. Dit zou kwaaltjes als hoofdpijn, impotentie en een slechte spijsvertering aanpakken. Eindstand: mensen vonden de smaak fantastisch en tegenwoordig lurken we nog steeds aan deze mierzoete oppepper. Een medicijn is het alleen niet meer te noemen, eerder het tegenovergestelde

Blauwe kaas

De blauwader, you love it or you hate it. Sommige mensen vinden het een raar idee om een beschimmelde kaas te eten en gezien de toevallige ontdekking van deze delicatesse snappen we dat maar al te goed. Blauwe kaas werd namelijk in de zevende eeuw ontdekt door een herder in het Franse dorpje Roquefort. De beste man vergat simpelweg zijn lunch in een grot, keerde naar maanden terug en besloot tóch een hapje te nemen. Het viel in de smaak en tegenwoordig ligt blauwe kaas nog steeds op menig kaasplankje. 

Dit is het ultieme bewijs dat het leven raar kan lopen en het lot bestaat. Hou je zintuigen scherp, want voor je het weet ontdek jij per toeval de volgende hit!

Door Eleni