afzetlint

Een afzetlint, ook wel bekend als markeringslint of waarschuwingslint, kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Een afzetlint houdt mensen niet fysiek tegen, maar vormt meestal wel een makkelijk te gebruiken psychologische barrière rond gebieden die tijdelijk niet betreden mogen worden. Zeker als het afzetten van het gebied heel snel moet gebeuren, en er dus geen tijd is om hekken te plaatsen, kan afzetlint erg makkelijk zijn. Echter zien we het ook vaak gebruikt worden door particulieren om bijvoorbeeld aan te geven dat ergens gewerkt wordt, of om een parkeerplaats vrij te houden.

Meest voorkomende is rood wit afzetlint

Rood wit afzetlint is het meest bekend, iedereen mag het gebruiken en het heeft geen wettelijke grondslag. Geel bruin afzetlint daarentegen wordt gebruikt als het echt verboden is om een gebied te betreden. Dit mag dan ook alleen gebruikt worden door officiële instanties zoals de hulpdiensten.

Bouwwereld en agrarische sector

De rood witte afzetlinten worden voornamelijk gebruikt in de bouwwereld en de agrarische sector, om anderen op gevaar te attenderen. Zo kunnen zij onbevoegden waarschuwen om van bepaalde plekken op het erf weg te blijven. Of kan het land worden afgezet als er gezaaid of bemest is, en het onwenselijk is dat personen het betreffende perceel betreden.

Veel gebruikt door hulpdiensten

Politieagenten, ambulancepersoneel en brandweerlieden gebruiken afzetlinten voor de meest uiteenlopende situaties. Zo wordt het gebruikt als er een ongeluk of ramp is gebeurd en een groot gebied moet worden afgezet en bij een brand houdt een afzetlint het publiek op afstand, zodat de hulpverleners ongestoord hun werk kunnen doen.

Afzetlint van de politie

Ook als er ergens een dode is gevonden en de andere hulpdiensten er nog niet zijn om eventueel hekken te plaatsen, wordt de plek afgezet met afzetlint. Hiervoor wordt dan wel een afzetlint van de politie voor gebruikt, waarop staat ‘Niet betreden. Politie.’

Ook handig om tijdens festivals te gebruiken

Maar afzetlinten zijn in nog wel meer situaties nuttig om te gebruiken. De organisator van een groot evenement of festival, kan met een afzetlint duidelijk aangeven waar de bezoekers niet mogen komen. Op die manier kan de beveiliging het dan makkelijker controleren.

Niet duur

Afzetlinten zijn tegenwoordig in de aanschaf een stuk goedkoper dan ijzeren hekken of borden. Ze kosten aanzienlijk minder en zijn makkelijk via plakband of palen aan te brengen om een bepaald gebied of oppervlakte te markeren. En, ook prettig: afzetlinten wegen niets en het kost dan ook nauwelijks fysieke inspanning om het lint op de gewenste plek aan te brengen en later weer te verwijderen.

Door admin