plexiglas-in-kantoor

Waar tot voor kort vooral dubbelglas werd gebruikt voor ramen, zien we nu dat steeds meer mensen kiezen voor plexiglas platen. Dit materiaal is lichter, terwijl het ook sterker is dan dubbelglas. Daarnaast is het makkelijker te bewerken, waardoor het op verschillende manieren kan worden ingezet. Ook is het materiaal een stuk veiliger dan standaard ramen. Hieronder vind je de andere kenmerken van plexiglas. 

Stukken lichter dan de meeste glassoorten

Als eerste is er het gewichtsvoordeel: plexiglas weegt ongeveer de helft van de standaard glassoorten. Een plaat met een dikte van vijf millimeter weegt ongeveer 6 kilo. Een echte glazen plaat weegt al snel zo’n 12 tot 13 kilo. Doordat het een veel lichter materiaal is, wordt plexiglas ook vaak gebruikt voor toepassingen waarbij een besparing van het gewicht gewenst is. Denk hierbij aan ramen voor een caravan, maar ook aan beglazing op daken.

Plexiglas is makkelijk te bewerken

Een plaat plexiglas op maat maken is geen enkel probleem. Dit omdat het materiaal heel erg makkelijk te bewerken is. Het versplintert of scheurt niet zo snel als echt glas. Plexiglas kun je daardoor zelf op maat maken met een figuurzaag die is ingesmeerd met zeep of afwasmiddel. Ook al is het makkelijk te bewerken, gebruik wel altijd handschoenen en een veiligheidsbril voor je eigen veiligheid.

Makkelijk brandveilig te maken

Mocht er brand uitbreken in huis, dan wil je wel dat jouw huis daar zo veilig mogelijk op is ingericht. Ramen van echt glas zijn niet brandwerend te maken en zullen springen bij zeer hoge temperaturen. Plexiglas kun je wel bestand tegen hitte maken. Zo verklein je de gevaren tijdens brand en kun je makkelijk een veilige vluchtroute kiezen. Indien gewenst is plexiglas ook extra gehard en daardoor nog sterker dan dubbel glas. Zo ben je ook nog eens extra beveiligd tegen inbrekers.

Flexibel en sterk

Plexiglas is eigenlijk kunststof en daardoor veel flexibeler en bestendiger tegen stoten dan echt glas. Het zal daarom minder snel breken. Een nog stevigere soort plexiglas is polycarbonaat. Deze variant wordt ook regelmatig gebruikt voor ramen van schuren en garages. Omdat het 250 keer zo sterk is als echt glas, is het vrijwel onbreekbaar. 

Plexiglas platen  zijn duurzaam

Plexiglas is stevig en ook duurzaam. Het laat weinig licht en UV-straling door. Ook houdt het goed de warmte binnen en de kou buiten. Het is goed te gebruiken bij allerlei weersomstandigheden. Ook buitenshuis is plexiglas ideaal. Het verkleurt, krast of breekt niet. Plexiglas is dus duurzaam, omdat het jarenlang mee gaat. 

Door admin