wijnkast

Ben je fervent wijnliefhebber? Dan ken je vast het probleem van hoe je je wijnen het beste kunt bewaren. Met bier is dat wat makkelijker, die leg je gewoon in de koelkast. Met wijn moet je echter wat anders omspringen en daarom is een wijnklimaatkast kopen helemaal niet zo’n gek idee. En na het lezen van dit artikel vind je het waarschijnlijk een top idee!

Wijn moet bewaard worden bij een constante temperatuur

De meeste wijnen verliezen en deel van hun smaak bij wisselingen in de omgevingstemperatuur. Een constante temperatuur houdt die smaak echter veel langer goed, net als de wijn in het algemeen. De meeste wijnen kun je het beste bewaren op een temperatuur van tussen de 10 en 13 graden celsius. Een wijnklimaatkast zorgt voor die constante temperatuur, omdat je deze kunt instellen. Er zijn zelfs kasten die uit 2 gedeeltes bestaan, die afzonderlijk hun eigen temperatuur hebben.

Optimale luchtvochtigheid in een wijnklimaatkast

Naast de perfecte temperatuur heerst er altijd een optimale luchtvochtigheid van minimaal 65% in een wijnklimaatkast. Hierdoor is de lucht niet te droog zodat de kurk kan gaan uitdrogen. Een uitgedroogde kurk zorgt er namelijk voor dat er te veel zuurstof bij de wijn kan komen. Hierdoor gaat de wijn oxideren, waardoor de smaak achteruit gaat. Daarnaast kunnen ruimtes die te vochtig zijn muf ruiken, een lucht die zich na verloop van tijd via de kurk kan doordringen tot in de wijnfles. Met een wijnklimaatkast wordt dit voorkomen. Dit geldt niet alleen voor muffe luchtjes in vochtige ruimtes, maar ook voor de geur van bijvoorbeeld een zak aardappelen of uien, kookluchtjes of zelfs de lucht van karton.

Direct de ideale temperatuur om te nuttigen

Om de optimale smaak van je wijn te kunnen proeven, is het belangrijk om de wijn op de juiste temperatuur te drinken. Aangezien de wijn in de wijnklimaatkast ligt opgeslagen is deze direct op de gewenste temperatuur. Voor het gros van de direct te consumeren wijnen kun je namelijk dezelfde bewaartemperatuur hanteren als de temperatuur om de wijn uit te serveren.

Goed geventileerde omgeving

Als flessen wijn op de tocht, dus in een directe luchtstroom, liggen of staan, komt dit de kwaliteit van de wijn niet ten goede. Wijnen die op de tocht liggen kunnen zich niet goed ontwikkelen. De wijn raakt als het ware verkouden en kan zich daarna niet meer herstellen. In de wijnklimaatkast kunnen de flessen rustig liggen in een goed geventileerde omgeving.

Door admin