Goedkoop, snel op te zetten en gemakkelijk op te bergen aan het einde van de zomer, opblaasbare zwembaden zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen een heerlijke bron van verkoeling zijn. Maar hoe kies je nu het juiste opblaasbaar zwembad? En wat is de beste manier om het te installeren en schoon te houden? Lees verder om alles te weten te komen over opblaasbare zwembaden.
Belangrijkste factoren bij het kiezen van een opblaasbaar zwembad
Een opblaasbaar zwembad kan het wonen zeker in de warme zomermaanden aanzienlijk verbeteren. Wel moet je kijken naar de ruimte die je beschikbaar hebt en dat het opblaasbaar zwembad er niet voor zorgt dat je moeite hebt om de tuin door te lopen. De grootte is daarom van groot belang. De grootte van een opblaasbaar zwembad is gebaseerd op de hoeveelheid ruimte die je hebt (zorg er altijd voor dat er voldoende ruimte rond het zwembad is) en waarvoor je het wil gebruiken (bijvoorbeeld een kinderbad of een bad voor volwassenen om af te koelen). Natuurlijk moet je nadenken over de lengte en breedte van het zwembad, daarbij rekening houdend met het feit dat sommige even groot kunnen zijn als een ingegraven zwembad! Je moet echter ook nadenken over de diepte. Als het zwembad door peuters wordt gebruikt, mag het niet dieper zijn dan 20 cm. Voor oudere kinderen mag het water niet verder komen dan hun knieën of middel. Als het zwembad alleen door tieners of volwassenen wordt gebruikt, kun je kiezen voor meer dan 1 meter diep.
Een andere essentiële factor bij het nemen van de juiste beslissing is het type apparatuur dat wordt geleverd. Afhankelijk van het model kan het zwembad worden verkocht als onderdeel van een kit met alle apparatuur die nodig is voor installatie en gebruik, waaronder een grondmat, een filtersysteem (zodat u het water niet elke keer hoeft te verversen), enzovoort.
En vergeet zeker niet na te denken over je budget. Hoewel opblaasbare zwembaden het goedkoopste type zwembad op de markt zijn, moet je nog steeds rekening houden met de kosten van waterbehandelingsproducten (chloor, enz.), evenals enkele onderhoudsaccessoires (borstel, enz.).
Twee hoofdtypen opblaasbare zwembaden
Opblaasbare zwembaden hebben ongeacht hun kleur of vorm altijd één of meerdere opblaasbare ringen. Maar er zijn twee basistypen:
– In een standaard opblaasbaar zwembad worden alle zijkanten opgeblazen.
– Bij andere modellen wordt alleen de bovenste ring van het zwembad opgeblazen. Wanneer het zwembad gevuld is, zal de druk van het water de structuur stabiliseren en het zwembad zijn volledige hoogte laten bereiken.
Opblaasbare zwembadmaterialen
De zwembadfolie is meestal gemaakt van PVC (polyvinylchloride). De dikte van het materiaal bepaalt hoe resistent het is; de dunste voeringen zijn ongeveer 0,2 mm, terwijl de sterkste ongeveer 0,6 mm zijn. Grotere opblaasbare zwembaden kunnen een versterkte voering hebben die bestaat uit twee PVC-lagen die bij elkaar worden gehouden door polyester gaasvoering voor meer stabilisatie en scheurweerstand. Een verstevigde basis is ook een bonus en kan je zelfs in staat stellen om je opblaasbare zwembad veilig op een licht hobbelige ondergrond op te zetten.
Opblaasbare zwembad accessoires
Opblaasbare zwembaden kunnen worden geleverd met een aantal essentiële en niet-essentiele accessoires:
– Grond matten worden gebruikt om de bodem van het opblaasbare zwembad te beschermen
– Een chloordispenser is een klein drijvend accessoire dat is ontworpen om chloortabletten vast te houden zodat ze geleidelijk oplossen in het water.
– Filtersystemen zijn essentieel voor zwembaden vanaf een bepaalde grootte (meestal meer dan 3 m3). Kies tussen een patroonsysteem (goedkoper maar beperkte levensduur) en zandfilter (uitstekende filtercapaciteit maar omvangrijker).
– Een beschermhoes om het opblaaszwembad te beschermen tegen bladeren en andere verontreinigende stoffen wanneer het niet in gebruik is.
– Een reparatieset met zelfklevende of opplakbare patches.
– Een wateranalyse set ontworpen om het chloor- en pH-niveau van het zwembadwater te controleren.
– Een zwembadborstel ontworpen om de zwembadfolie schoon te maken.
– Een netje om drijvend vuil te verwijderen.