Bent u bezig met de tuin, dan heeft u het vast en zeker al vaker voorbij horen komen; Thermowood. Maar wat is dit nu precies? Nou het korte antwoord is thermisch gemodificeerd (verduurzaamd) hout. De productspecialisten van HOUTvakman.nl vertellen u hier graag wat meer over!

Thermo.

Thermische modificatie is een proces waarbij hout onder zuurstofarme omstandigheden (>180 °C) wordt verhit. Dit maakt Thermowood een stuk duurzamer & sterker. Omdat het vochtgehalte sterk wordt teruggedrongen – naar circa 8-12% – is het ook minder ontvankelijk voor schimmels en houtrot. Thermisch modificeren verlengt de levensduur van het hout enorm, waarbij de levensduur tot maar liefst 10-15 jaar verlengd kan worden. Het hout werkt minder, is harder en het gewicht is lager. Ook is het wat donkerder van kleur en minder buigzaam. Omdat er aan het proces geen chemicaliën aan het hout worden toegevoegd, is het proces zeer milieuvriendelijk. In principe kan dit proces met elke houtsoort worden uitgevoerd, echter worden normaal gesproken ‘goedkopere’ (zacht)houtsoorten gebruikt, die ruim voorhanden zijn, zoals bijvoorbeeld vuren, grenen, essen, fraké en ayous. Omdat voor het proces snelgroeiende houtsoorten gebruikt worden, helpt het ook globale ontbossing tegen te gaan. 

Interessant?

Ja zeker! Door velen wordt thermohout gezien als het hout van de toekomst. Het is relatief goedkoop, zeer duurzaam en ecologisch verantwoord. In de praktijk is het thermowood van HOUTvakman.nl met name een goed(koper) alternatief voor luxe tuinhout dat onbehandeld buiten toegepast kan worden, zoals bijv. hardhout, eiken & douglas hout van HOUTvakman. Thermowood heeft over het algemeen een duurzaamheidsklasse van 1/2, oftewel een levensduur van 20 jaar of langer, maar ook een mooie & warme uitstraling, waarbij het hout – mits onbehandeld buiten toegepast – in de loop der tijd vergrijzen. Op houtvakman.nl vindt u en prachtig collectie met o.a. thermo grenen (zie afbeelding!), essen, fraké & ayous!

Door admin