kosten auto invoeren

Als je een auto gaat importeren is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet, wat dat gaat kosten zodat de gewenste auto niet in een keer een stuk duurder wordt dan waar je vanuit ging. Als eerste is het belangrijk om te weten of de auto die je op het oog hebt binnen of buiten de EU staat. Dit in verband met de transportkosten, de BTW, eventuele invoerrechten en de typegoedkeuring. Je wil dus weten wat de totale kosten auto invoeren zijn. Vandaar dat we die hieronder voor je opsommen. Enkele kosten waar je altijd mee te maken krijgt of je nu een auto uit Duitsland of Amerika importeert zijn de volgende.

Kijk goed naar de BTW

Het importeren van een auto werkt wel even wat anders dan het kopen van een auto van een particulier in Nederland. Bij het importeren van een auto binnen de EU betaal je geen BTW. Dit omdat deze al is betaald bij de aanschaf in het land van herkomst. Het is echter wel zo dat als de auto jonger is dan 6 maanden en minder dan 6000 km op de teller heeft staan, dat de belastingdienst de auto als nieuw kan inschalen, waardoor je alsnog de BTW moet betalen. Komt de auto van buiten de EU, dan moet je altijd de BTW betalen. 

Op Nederlands kenteken zetten

Als de auto uit het buitenland komt, zal hij een Nederlands kenteken moeten krijgen en om dit te kunnen regelen, moet de auto door de RDW gekeurd worden. Voor een auto die van binnen de EU komt gaat dit vrij makkelijk en hoeft het niet veel te kosten, meestal zo’n €110. Komt de auto van buiten de EU, dan zijn deze kosten een stuk hoger. Het beste kun je op de site van de RDW kijken wat deze zijn.

BPM kan lastig zijn

Of de auto nu uit de EU komt of van daarbuiten, de BPM zul je altijd moeten betalen. Het berekenen van de import BPM is gebaseerd op verschillende factoren, maar wordt in de basis berekend over de gecombineerde Co2 uitstoot, die weer verrekend kan worden met de leeftijd en taxatie- of marktwaarde. Deze BPM kan dan ook op verschillende manieren berekend worden, let erop dat je de gunstigste manier neemt en verdiep je hier in.

Invoerrechten

Bij de invoering van de auto in Nederland moet je ook invoerrechten betalen. Als de auto jonger is dan 30 jaar, dan is dat 10% van de aanschafprijs en vervoerskosten, is de auto ouder dan 30 jaar, dan betaal je alleen de 6% BTW en geen invoerrechten. 

Door admin