meterkast

Bij het kopen of renoveren van een oudere woning kun je meestal uitgaan van een mix van bedrading van aluminium en/of koper en allerlei andere zaken die misschien aangepakt moeten worden. Terwijl huizen in de vroege jaren 1900 begonnen met knop- en buis bedrading, werd dat in de jaren ’60 en ’70 snel vervangen door aluminium bedrading. Dit werd gevolgd door moderne koperen bedrading die tegenwoordig in de meeste nieuwe huizen te vinden is. Die mix wil je eigenlijk niet. Daarnaast kan het zo zijn dat je meterkast vervangen moet worden. In dit artikel nemen we je mee langs elektrische overwegingen bij het renoveren van een huis.

Elektrische overwegingen bij een renovatie

Combineer oude bedrading met moderne aanpassingen aan een huis, zoals thuiskantoren, betere verlichting, kelder appartementen, bubbelbaden en mensen die meer tijd thuis doorbrengen, en je zult merken dat het risico op elektrische branden en elektrische schokken is toegenomen. Dit risico wordt groter als het werk op een niet-conforme manier wordt uitgevoerd. Als je een renovatie, een nieuwbouw of een geheel nieuw huis koopt, zijn hier enkele dingen die je moet weten als het om de elektriciteit gaat.

Is aluminium bedrading veilig?

Hoewel koperen bedrading tegenwoordig de standaard is en wordt aanbevolen, is aluminium bedrading veilig als deze correct is aangesloten en afgesloten zonder de draad te beschadigen. Je moet wel controleren of de apparaten zijn goedgekeurd voor gebruik met aluminiumdraad. Als de apparaten niet compatibel zijn, kan dit resulteren in een elektrische schok die kan leiden tot elektrische brand in huis. Elektrische vonken kunnen optreden als je een van deze tekenen opmerkt:

  • Warme afdekplaten, stopcontacten, schakelaars
  • Verkleuring van schakelaars of contactdozen
  • Flikkerende of dimmende lichten
  • Lampen die vaak doorbranden
  • Stroomonderbrekers uitschakelen
  • De geur van hete plastic isolatie

Moet aluminium bedrading worden vervangen?

Hoewel het geen must is om de aluminium bedrading te vervangen, zul je waarschijnlijk van erkende elektriciens horen dat dat wel zo is. Bovendien kan het zo zijn dat verzekeringsmaatschappijen geen dekking verstrekken of verlengen tenzij de bedrading wordt geïnspecteerd en indien nodig wordt vervangen.

Je moet de exacte vereisten van de verzekeringsmaatschappij controleren en een van de manieren om dat te doen, is door een erkend elektrisch aannemersbedrijf te laten komen, de bedrading te laten controleren en een brief met de bevindingen aan de verzekeraar te verstrekken. 

Wat is knop- en buis bedrading?

Het belangrijkste verschil tussen knop en buis en moderne bedrading is dat er geen aardedraad is, dus het systeem kan geen 3-polige stekkers bevatten. Dit verhoogt op zijn beurt het risico op schokken en brand. Kortom, de zwart-witte bedrading is gescheiden in knop en buis, terwijl in moderne bedrading de zwarte, witte en aardingsdraad samen in één kabel zitten.

Pas op met isolatie en elektrische kabels

Huisisolatie mag nooit over knop- en buis bedrading worden geïnstalleerd. Dit is een brandgevaar dat veel risico’s met zich meeneemt. Het probleem is dat de bedrading zelf is geïsoleerd met stof en rubber en over het algemeen veel ruimte eromheen nodig heeft om de warmte af te voeren die wordt opgebouwd wanneer er een elektrische stroom doorheen stroomt. Als het is omgeven door isolatie, heeft het daar geen ruimte voor. Dit kan tot een zeer gevaarlijke situatie leiden!

Door admin