Mensen op latere leeftijd willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Naast alle praktische voordelen van een plek waar je alles kent, is dit ook de plaats waar het sociale leven zich afspeelt. Als je dit op latere leeftijd achter je moet laten, kan dat een groot gat slaan in het leven van iemand. Een gat dat vaak niet snel opgevuld kan worden, omdat je op die leeftijd op een nieuwe plek veel minder makkelijk nieuwe contacten legt. Daarnaast zien we een afname in het aantal verzorgingshuizen, nog een reden om langer zelfstandig te blijven. De badkamer kan echter een groot obstakel vormen als je zelfstandig wil blijven wonen. Met enkele aanpassingen en rekening houdend met de laatste badkamertrends, maak je van die badkamer echter een aangepaste ruimte die er voor zorgt dat je ook op latere leeftijd zelfstandig kunt blijven wonen. Welke aanpassingen dat zijn, lees je hieronder.
De risico’s in de badkamer
Een badkamer kan een plek zijn die risico’s met zich meebrengt voor ouderen. Zeker voor mensen met rugklachten, reuma of bijvoorbeeld osteoporose. In de badkamer kan het glad zijn en moet je jezelf omhoog kunnen helpen van bijvoorbeeld het toilet. Deze ruimte zal dus aangepast moeten worden. Sommige van die aanpassingen zijn makkelijk, zoals een douchestoel kopen, andere vergen wat meer tijd en werk. Er zijn meerdere aanpassingen mogelijk om de ideale aangepaste badkamer voor ouderen samen te stellen. Om hiermee de mogelijkheid te creëren langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.
Aanpassen van het bad
Als je minder goed ter been bent, kan het nemen van een bad een steeds grotere uitdaging worden. De instap van het bad is al snel te hoog of het kan lastig zijn om uit het bad te komen doordat er weinig houvast is. Er zijn verschillende manieren om deze problemen op te lossen. Een belangrijke is het installeren van een zogenaamd instapbad. Bij dit type bad is er sprake van een lage drempel. Hierdoor is het erg makkelijk om het bad in en uit te stappen. De aanschaf van een seniorenbad is ook mogelijk, in dit bad zit een stoellift die ervoor zorgt dat je op ieder moment gemakkelijk in- en uit kunt stappen.
Antislipvloer door coating
De meest voorkomende ongelukken in de badkamer gebeuren door het uitglijden op de gladde badkamervloer. Zeker op latere leeftijd gebeurt dit geregeld, omdat mensen dan minder goed ter been zijn. Dit is gemakkelijk op te lossen door een zogenaamde antislip coating aan te brengen op de tegels, daar hoeven dan dus geen nieuwe tegels voor geplaatst te worden. Deze coating geeft de huidige badkamertegels een antisliplaag en hiermee verklein je de kans om uit te glijden. Als je denkt dat een antislipcoating niet genoeg is dan is er ook nog altijd de optie van antislip tegels, deze tegels bevatten een grove structuur. Dit is uiteraard wel veel meer werk.
De inloopdouche
Een andere goede oplossing om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen is de inloopdouche. Dit is een douche die gelijkvloers is met de badkamervloer waardoor er geen hoge opstapjes hoeft te worden overwonnen om in de douche te komen. Hierbij kan dus ook nog de eerder genoemde douchestoel geplaatst worden, hierdoor kun je zittend douchen.
De belangrijkste must have voor in een aangepaste badkamer is toch wel dat er beugels en steunen aanwezig zijn in de badkamer. Goed geplaatste beugels en steunen maken het makkelijker om te kunnen bewegen in de badkamer, voornamelijk bij het opstaan is dit een aanwinst.