babydoekjes

Als je een baby hebt, dan is het meest gebruikte item het natte doekje. Sowieso als je een vieze luier gaat verwisselen, maar ook als je kindje aan het eten is, zul je genoeg natte doekjes er doorheen jagen.  Er zijn echter behoorlijk wat verschillen in natte doekjes onderling. Zo zijn er allerlei merken op water-, of olie basis, kun je zelf natte doekjes maken, en is er tegenwoordig de optie om natte doekjes uit te wassen, kijk maar eens op https://www.nappys.nl/accessoires/billendoekjes.

Waar je echter wel goed naar moet kijken is of er chemische, schadelijke stoffen zijn gebruikt. Dit werd tot voor kort namelijk best veel gedaan, door het idee dat je er toch alleen maar de billetjes mee af deed. Echter is de huid van een jonge baby zo gevoelig en dun dat dit wel degelijk invloed heeft. Daarnaast worden natte doekjes ook vaak gebruikt om het gezicht schoon te maken.

Schadelijke stoffen zijn extra gevaarlijk voor baby’s

Zeker de intieme zones van een baby zijn erg gevoelig, via de anus, vagina, plasbuis of wondjes worden de eventuele schadelijke stoffen sneller opgenomen in het lichaam.

Natuurlijk erg handig, die doekjes die maanden vochtig blijven en niet oplossen of afbreken in de verpakking. Echter kan dit alleen door het gebruik van chemische middelen, zoals Fenoxyethanol. Dit is echter een giftige stof die schade kan aanbrengen.

Wees er dus van bewust dat Fenoxyehanol invloed kan hebben op de hormoonspiegel, het immuunsysteem en zelfs de lever van je baby. Dingen die je niet ziet aan de buitenkant, maar wel degelijk impact hebben op de lange termijn. Onnatuurlijke vochtige doekjes bevatten ook vaak parabenen en allergenen. Deze stoffen zijn de veroorzaker van huidreacties en irritaties.

Vermijd geurstoffen en parfums

Ook de geurstoffen die bij sommige natte doekjes worden gebruikt kunnen schadelijk zijn. Daarnaast zijn ze compleet overbodig als je de luier van je baby geregeld verschoont. Kies daarom het liefst voor geurloze natte doekjes, dan weet je zeker dat er in ieder geval geen schadelijke parfums zijn toegevoegd.

Zelf natte doekjes maken

Het is echter ook makkelijk om zelf natte doekjes te maken. Doe je dit, dan weet je precies wat er gebruikt is en kun je met 100% zekerheid zeggen dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt. Hoe doe je dit? Neem als eerste een keukenrol en snijd deze door de midden. Hierdoor krijg je twee rollen die ongeveer net zo breed zijn als een rol wc papier.

Smelt daarna een flinke eetlepel kokosolie in ongeveer 250 ml lauw water. Gewoon kraanwater is hier prima voor, het hoeft niet eerst steriel gekookt te worden. Zet de halve keukenrol in een bakje, schenk het water met de opgeloste kokosolie er overheen. Laat dit een tijdje intrekken en daarna heb je 100% natuurlijke babydoekjes! Doe ze daarna in een afsluitbaar bakje en je kunt er lang mee doen! 

Door admin