Een LED paneel kopen is de ideale vervanging voor , met name, tl buizen in bedrijfsruimten zoals kantoren, winkels en magazijnen, maar ook bijvoorbeeld in scholen. Iedereen weet ondertussen dat LED veel minder energie verbruikt dan traditionele verlichting zoals halogeen, maar dit type LED verlichting ziet er ook nog eens strak uit en is onderhoudsvriendelijk. Ook LED spiegels kunnen erg interessant zijn voor zakelijk gebruik. Will je meer weten over over LED panelen en spiegels? Lees dan snel verder!
In combinatie met een systeemplafond
LED panelen worden veel gebruikt bij systeemplafonds en zijn er dan ook in de meest gangbare maten van systeemplafond delen. Ga je bijvoorbeeld een LED paneel 60×60 kopen, dan hoef je alleen maar een deel uit je systeemplafond te halen en daar kun je dan dit LED paneel zo inhangen. Vaak zitten er achter een dergelijk systeemplafond ook stopcontacten, waar je dan het paneel in kunt prikken, waardoor de kabel ook mooi is weggewerkt.
Direct vervangbaar
Een makkelijkere oplossing op besparing qua verlichting dan een inbouw LED paneel is er niet. LED Panelen zijn zoals eerder aangegeven namelijk direct te vervangen voor TL armaturen. Het enige wat je hoeft te doen is je huidige TL armatuur uit het systeemplafond te halen en deze simpelweg te vervangen door het LED paneel. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de driver aan te sluiten op het stroomnet.
Wat is een LED paneel?
Het meest voorkomende LED paneel is het zogenaamde opbouwarmatuur. Dit is, zoals de naam al zegt, simpelweg een frame met een LED paneel. Het handige aan een opbouwframe is dat het je de mogelijkheid geeft om deze te monteren op vlakke oppervlakten. Dit maakt niet alleen montage op een plafond mogelijk maar ook op bijvoorbeeld een muur. Vanwege de hoogte van een opbouwframe is er voldoende ruimte om de LED driver op het paneel te plaatsen.
Voordelen van een LED paneel voor plafondverlichting
LED panelen zijn erg duurzaam omdat ze een stuk minder energie gebruiken, maar ook omdat ze het licht veel beter weerkaatsten naar de plek waar je het hebben wilt. Dit zorgt voor een lagere energierekening en een stuk minder CO2 uitstoot. Daarnaast hebben ze een lange levensduur: LED panelen hebben gemiddeld 50.000 branduren. Ze gaan dus ongeveer drie tot vier keer langer mee dan halogeen verlichting.
Verder hebben ze geen onderhoud nodig en is het schoonmaken van LED panelen vele malen gemakkelijker dan het schoonmaken van TL verlichting.
Makkelijke montage
LED panelen zijn dus erg gemakkelijk in het systeemplafond te monteren omdat plafondplaten vervangen kunnen worden door deze panelen. Daarnaast is paneel verlichting een stuk duurzamer dan TL verlichting door de geïntegreerde LED’s en krijgt men geen vermoeide ogen van dit soort verlichting, omdat deze verlichting niet knippert. Bij conventionele TL-buizen is dit wel het geval. De panelen zijn dus goed voor de prestaties van werknemers op kantoor, omdat ze minder snel moe worden.
Verschillende LED panelen
LED panelen zijn er in vele verschillende vormen, specificaties en maten. Zo zijn er ronde, maar ook vierkante en rechthoekige panelen. Hierbij is 60 bij 60 cm de meest voorkomende maat, net zoals de panelen van een systeemplafond. Ook wat betreft lichtkleuren zijn er veel verschillende keuzes, zo kun je kiezen voor extra warm wit (2700 Kelvin), tot neutraal wit (4000 Kelvin). Tegenwoordig heb je ook panelen die je kunt dimmen. Deze panelen worden ook wel tunable white LED panelen genoemd. Naast het verstellen van de kleurtemperatuur, zijn er ook RGB panelen. Een RGB paneel straalt een bepaalde lichtkleur uit. Denk daarbij aan rood, groen en blauw licht. Naast het aanpassen van de kleur is het natuurlijk ook mogelijk om op lichtsterkte te dimmen. Let hierbij wel op dat je voor een dimbare LED een driver nodig hebt.